Фото УНИАН

Створення східноєвропейського газового хаба на базі українських газових сховищ можливо лише за умови збереження значних обсягів газового транзиту, упевнений екс-прем'єр-міністр Чехії, директор з розвитку бізнесу та міжнародних відносин чеської компанії «NAFTA а.s» Мірек Тополанек.

Читайте також"Газпром" збільшив транзит газу через Україну через призупинення "Північного потоку"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час 5-ї щорічної конференції інституту Адама Сміта в Києві.

Відео дня

«У разі, якщо не буде транзиту газу через Україну, - безумство створювати газовий хаб в Україні», - сказав Тополанек.

За його словами, головною перешкодою до створення хаба на базі українських сховищ є російський проект «Південний потік». «Я не вірю в те, що в короткостроковій перспективі можна створити хаб», - сказав він.

При цьому Тополанек зазначив, що якщо Україна втратить статус транзитера російського газу, їй доведеться для порятунку своєї ГТС і ПСГ різко наростити внутрішній видобуток газу.

Як повідомляв УНІАН, проект створення на базі українських ПСГ східноєвропейського хаба активно обговорюється з осені 2013 року. У березні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан відзначав, що Україна хоче стати енергетичним хабом Європи, та готова зберігати у своїх сховищах на заході країни до 15 мільярдів кубометрів газу для європейських енергетичних компаній.