Нафта подорожчала у новому році / фото ua.depositphotos.com

Вартість нафти піднялась в першій сесії 2024 року на тлі ймовірних перебоїв з поставками на Близькому Сході після військово-морського зіткнення в Червоному морі. Також на ринок впливають сподівання на високий попит у святковий період і очікування заходів стимулювання економіки Китаю, найбільшого імпортера нафти, пише Reuters.

Так, Нафта марки Brent подорожчала на 1,28 долара, або на 1,7%, до 78,32 долара за барель станом на ранок 2 січня. Американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала 72,69 долара за барель, подорожчавши на 1,04 долара, або на 1,5%.

Опитування економістів та аналітиків, проведене Reuters, прогнозує, що цього року нафта марки Brent коштуватиме в середньому 82,56 долара, що трохи вище за середній показник 2023-го (82,17 долара). Очікується, що слабке глобальне зростання обмежить попит, хоча геополітична напруженість може надати підтримку.

Відео дня

Журналісти нагадали, що у неділю, 31 січня, американські вертольоти відбили напад підтримуваних Іраном бойовиків на контейнеровоз Maersk у Червоному морі. Вказана подія посилює ризики переростання війни між Ізраїлем і Газою в більш масштабний регіональний конфлікт. Це може закрити ключові водні шляхи для транспортування нафти, такі як Червоне море і Ормузька протока в Перській затоці, пише агентство.

Також зазначається, що у Китаї очікування інвесторів щодо нових заходів стимулювання зросли після того, як виробнича активність в грудні скоротилася на третій місяць. Стимулювання може повісити попит на нафту.

Нафтові обмеження проти РФ

Індія припинила приймати танкери з російською нафтою після того, як США розпочали кампанію переслідування "тіньового флоту Путіна". Індія мала отримати близько 5 мільйонів барелів російської сирої нафти сорту Sokol, але усі танкери, що її везли, стояли в нейтральних водах біля індійського узбережжя.

Раніше УНІАН писав, що приблизно третина надходжень федерального бюджету РФ покривається нафтогазовими доходами. Рівень залежності російського бюджету від вказаних надходжень не змінився.

Вас також можуть зацікавити новини: