З 30 Червня Україна розпочне Комерційний експорт електроенергії до ЄС / фото УНІАН

В перспективі експорт електроенергії в ЄС може принести Україні близько 72 млрд гривень на рік.

Про це повідомив глава НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в Facebook.

Тільки за один день на першому добовому аукціоні з доступу до міждержавного перетину державна компанія "Укренерго" заробила 10 млн гривень, зазначив Кудрицький.

Відео дня

"Якщо уявити ситуацію, коли пропускна спроможність експорту становить, наприклад, 1000 МВт, то за таких умов ми могли б заробити 100 млн грн на день, або 36 млрд грн за рік. Відповідно, 2000 МВт можуть принести державі близько 72 млрд грн на рік", - написав він.

Комерційний експорт електроенергії:

З 30 червня Україна почне комерційний експорт електроенергії в ЄС. На першому етапі пропускна здатність експорту та імпорту буде обмежена обсягом до 100 МВт тільки в напрямку Румунії та буде розподілятися на добових аукціонах.

Як заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, українська енергосистема може експортувати майже в 17 разів більше електроенергії, ніж передбачено обмеженим обсягом в 100 МВт зараз.

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня. Наприкінці березня розпочався експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні - до Молдови.

Вас також можуть зацікавити новини: