Відповідні зміни внесені до постанови Кабміну № 483 від 5 червня 2019 року / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабінет міністрів України продовжив чинний механізм спеціальних зобов'язань (ПСО) щодо забезпечення електроенергією населення.

Про це йдеться в постанові Кабміну №659 від 29 червня.

Читайте такожМіненерго пропонує альтернативу "зеленому" тарифу на електроенергію

Відео дня

Крім того, даною постановою Кабмін зберіг тариф для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт-год до 1 серпня 2021 року.

Відповідні зміни внесено до постанови Кабміну №483 від 5 червня 2019 року "Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії".

Ринок електроенергії: що необхідно знати

  • Наприкінці грудня 2020 року Кабмін скасував пільговий тариф на перші 100 кВт електроенергії в розмірі 0,9 грн/кВт-год, встановивши єдину ціну в розмірі 1,68 грн/кВт-год.
  • Наприкінці квітня 2021 року Кабмін вирішив залишити тариф для населення на цьому рівні до 30 червня.
  • 26 травня НКРЕКП заборонила імпорт в Україну російської та білоруської електроенергії до 1 жовтня 2021 року.
  • При цьому голова Нацкомісії Валерій Тарасюк зазначив, що заборона імпорту може спровокувати спекуляції на ринку електричної енергії. Тому Нацкомісія має намір моніторити стан роботи ринку і підготовки до наступного опалювального сезону.
  • 31 травня 2021 року НКРЕКП заявила про те, що розглядає можливість введення обмежень для учасників ринку електроенергії через цінові спекуляції в травні.
  • 18 червня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що нова модель спеціальних зобов'язань на ринку електроенергії буде представлена найближчими днями. За його словами, нова модель передбачає зниження тарифів для уразливих верств населення, які споживають до 100 кВт-год електроенергії на місяць і перегляд тарифу для тих, хто споживає понад 100 кВт-год.