Почалося будівництво газопроводу Baltic Pipe / фото УНІАН

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив про початок будівництва газопроводу Baltic Pipe, який повинен зв'язати родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею через Данію.

Читайте також"Газпром" погодився знизити ціни на газ для Польщі після програшу у Стокгольмському арбітражі

Відповідну заяву розміщено на сайті польського президента.

Відео дня

За словами Дуди, 30 квітня компанія Gaz-System (оператор польської мережі газопроводів) підписала контракт на реалізацію цього проекту з фірмою Saipem Limited і проект отримав всі необхідні дозволи в Польщі і Данії.

"Якщо ми говоримо про повну диверсифікацію поставок газу в Польщу, якщо ми говоримо про повну незалежність Польщі як одержувача від Росії, то це є віхою на шляху до цієї незалежності", - заявив він.

Дуда окремо підкреслив, що цей проект також є частиною важливої співпраці в рамках "Тримор'я".

"Оскільки ми будуємо газові хаби, які також дозволять постачати газ у сусідні країни, ті, хто зараз разом з нами створюють, реалізують проект "Тримор'я", включаючи Україну. Дуже важливо, що Польща буде одним з гарантів енергетичної безпеки України, яка, як ми знаємо, роками піддається газовому, енергетичному шантажу з боку Росії. Тому цей елемент є вкрай важливим для суверенітету і повної незалежності України", - сказав він.

Відкриття газопроводу заплановано на 1 жовтня 2022 року, а його пропускна спроможність становитиме 10 млрд кубометрів газу в рік.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс перше позитивне рішення у справі польської газової компанії PGNiG проти російського "Газпрому", яка гарантує можливість зниження ціни на російський газ.