Передбачається введення механізмів контролю за накопиченням вугілля / фото УНІАН Володимир Гонтар

Український регулятор у сферах енергетики і комунальних послуг має намір заборонити постачання електроенергії з Білорусі та Росії до 1 жовтня поточного року.

Про це йдеться на сайті Регулятора.

Читайте такожМіненергетики просити заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Відео дня

Розгляд даного питання заплановано на 26 травня.

"У зв'язку з набранням чинності з 15 травня 2021 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі" №1396-IX від 15.04.2021 року Регулятор отримав повноваження обмежувати доступну пропускну здатність в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, Регулятор приділяє значну увагу питанню забезпечення безпеки поставок електричної енергії.

"У цьому контексті обмеження імпорту електроенергії з держав, які не є членами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь), має розглядатися виключно в комплексі заходів, спрямованих на забезпечення безпеки поставок електроенергії, зокрема, в частині дотримання встановлених графіків накопичення вугілля виробниками електричної енергії для підготовки до осінньо-зимового періоду", - йдеться в заяві Регулятора.

Узгоджені позиції з цього приводу були оперативно напрацьовані Регулятором спільно з Міністерством енергетики України, НЕК "Укренерго" та компаніями-виробниками електричної енергії ДП НАЕК "Енергоатом", ЗАТ "Укргідроенерго", ВАТ "Центренерго", ВАТ "Донбасенерго", "ДТЕК Енерго" під час проведення двох спільних заходів.

За результатами заходів Регулятор виносить на своє наступне засідання, яке відбудеться 26 травня 2021 року, проект постанови НКРЕКП "Про розподіл пропускної спроможності міждержавних зв'язків".

Проектом постанови, зокрема, передбачається тимчасово обмежити доступну пропускну спроможність, поділяється на добових та місячних аукціонах на 2021 рік, у частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. Разом з цим передбачається введення механізмів контролю за накопиченням вугілля.

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі: як розвивалися події

  • У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.
  • Україна 1 лютого 2021 року відновила Комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.
  • У березні президент України Володимир Зеленський підтримав обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.
  • 13 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).
  • Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону в Україну імпорту електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь).
  • 18 травня 2021 року міністр енергетики Герман Галущенко звернувся з листом до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерія Тарасюка з проханням заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.