Чому Україна продовжує транзит російського газу / фото ua.depositphotos.com

Наразі транзит російського газу через Україну йде на максимальному рівні. Все через те, що ми надаємо цю послугу з транзиту європейським компаніям.

Про це розповів голова Міненергетики Герман Галущенко в інтерв'ю "Економічній правді".

Київ отримує за цю операцію гроші, тож наразі питання в іншому – потрібно, щоб Європа не платила Росії кошти за газ.

Відео дня

Він зауважив, що це не буде порушенням контрактів з "Газпромом", оскільки цьому є юридичне обґрунтування. Фактично гроші за контрактом сплачуються, просто росіяни не можуть фізично їх отримати.

"Треба ввести окремі ескроу-рахунки, на які гроші за російські енергоресурси будуть депонуватись. А вже питання перерахування цих грошей росіянам буде вирішуватися у залежності від того, як швидко вони підуть геть з України. Ці кошти можуть бути використані для компенсації наших втрат", – сказав Галущенко.

При цьому він зауважив, що чим би не закінчилась ця війна, Україна може втратити роль транзитера. Ми повинні до цього готуватись і зможемо компенсувати це коштом імпорту.

"Ми маємо готуватись до цього, і зменшення чи припинення транзиту ми зможемо компенсувати в тому числі за рахунок імпорту, який вже системно відбувається. І "Нафтогаз" вже дуже серйозно цю ситуацію розглядає", – зауважив він.

Нагадаємо, США та ЄС оголосили план, яка допоможе позбутися залежності від російських нафти і газу.

Вас також можуть зацікавити новини: