Фото УНИАН

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи у Верховній Раді.

«Для того, щоб з бюджету не вимивали сотні мільйонів і мільярди податку на додану вартість, у 2015 році запрацює ефективна система електронного адміністрування ПДВ», - сказав Яценюк.

Прем'єр-міністр заявив, що закон повинен набути чинності, але наголосив, що він потребує доопрацювань, які будуть внесені, відповідно до вимог представників бізнесу.

Відео дня

Читайте такожУ Раді пропонують відстрочити запровадження ПДВ-рахунків до 1 липня

«Ми внесемо зміни в цей закон. Ми провели десятки зустрічей із представниками малого, середнього та великого бізнесу. Необхідно дещо відполірувати. ...Я згоден, що під час прийняття (закону - УНІАН) 4 місяці тому, там «перетиснули» деякі моменти. Наприклад, щоб «загнати» на спеціальні рахунки адміністрування ПДВ близько 30 млрд грн. Я усвідомлюю, що це нереально. Тому цю норму ми знімемо і ще 4 норми, які нас попросив зняти бізнес, для того, щоб закон працював ефективно», - повідомив Яценюк.

Прем'єр-міністр зазначив, що головним принципом прийняття закону є усунення фіктивних схем відшкодування ПДВ та автоматизація відшкодування податку його платникам.

Читайте такожПідприємцям України заборгували майже 15 млрд гривень ПДВ

Прем'єр запропонував відшкодовувати ПДВ лише законослухняним платникам податків.

«Хто хоче займатися тіньовими схемами - тому просто не відшкодують ПДВ», - заявив Яценюк.

Як повідомляв УНІАН, введення в Україні електронних ПДВ-рахунків передбачене нормами Податкового кодексу.

Вони узгоджені із ключовим кредитором України - Міжнародним валютним фондом. Згідно з ухваленим рішенням, від 1 січня 2015 року підприємці-платники ПДВ будуть в автоматичному режимі надсилати податкові платежі на спеціальні казначейські електронні рахунки, а потім вони будуть списані до бюджету. Як стверджують у Державній фіскальній службі, це дозволить виключити будь-які махінації з ПДВ, обсяг яких, за даними ДФС, лише у 2013 році становив близько 70 млрд грн.

Підприємці неодноразово критикували цю ініціативу і пропонували скасувати її. Вимога про скасування ПДВ-рахунків прописана в Коаліційній угоді, підписаній усіма фракціями - учасниками більшості Верховної Ради. Також у парламенті зареєстровано законопроект про скасування ПДВ-рахунків.

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики запропонував уряду і парламенту відстрочити введення ПДВ-рахунків до 1 липня 2015 року для проведення тестування системи адміністрування ПДВ.