Інфляція в Україні в 2018 році перевищила цільовий показник НБУ / фото УНІАН

Споживча інфляція в Україні в 2018 році на рівні 9,8% очікувано перевищила ціль Національного банку - 6% плюс/мінус 2 п.п. на кінець року - під дією факторів, на які монетарна політика регулятора має обмежений вплив.

Читайте такожПрогноз розвитку економіки України-2019: уповільнення зростання при зниженні інфляції

Як зазначається в матеріалах НБУ, йдеться в першу чергу про підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, зростання виробничих витрат під впливом підвищення заробітних плат, підвищення світових цін на нафту протягом більшої частини року, а також звуження пропозиції овочів борщового набору через несприятливі погодні умови.

Відео дня

Зазначається, що важливим драйвером інфляції був споживчий попит, який зростав завдяки підвищенню заробітних плат.

Протягом більшої частини року вагомими факторами, які впливали на економічні настрої, були невизначеність щодо відновлення співробітництва з Міжнародним валютним фондом і високі зовнішні ризики.

Національний банк обіцяє й надалі спрямовувати свою політику на уповільнення темпів зростання цін і досягнення середньострокової цілі щодо інфляції на рівні 5% плюс/мінус 1 п.п.

Оновлений макроекономічний прогноз регулятор планує оприлюднити 31 січня.

«Інфляція знизилася до однозначного рівня вперше за останні п'ять років, але більш важливим є те, що ми дійсно побачили минулого року розворот інфляційного тренду - після досить відчутного стрибка інфляції в 2017 році інфляційний тиск на економіку поступово знижується», - підкреслив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб у ході зустрічі з журналістами.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в грудні 2018 року в річному вимірі - порівняно з груднем 2017 року - становила 9,8%, уповільнившись із 13,7% в аналогічному вимірі роком раніше.

Національний банк прогнозував інфляцію на кінець 2018 року на рівні 10,1%, уряд - 9%.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк очікували інфляцію в Україні в 2018 році на рівні 9% і 10% відповідно.