Це не перша спроба загрожувати незалежності Нацбанку / фото УНІАН

Національний банк України вважає позов народного депутата про заборону першому заступнику голови НБУ Катерині Рожкової виконувати свої повноваження черговою загрозою незалежності регулятора.

Читайте такожКоломойський виступивши за збереження Смолія головою Нацбанку

Про це повідомила прес-служба НБУ, коментуючи повідомлення Окружного адміністративного суду Києва про розгляд відповідного позову депутата Верховної Ради Юрія Савчука.

Відео дня

"У разі задоволення Окружним адміністративним судом міста Києва ухвали про забезпечення позову, Національний банк матиме підстави вважати, що здійснюється пряме блокування його роботи, а також посягання на його незалежність", - йдеться в повідомленні.

В Нацбанку наголосили, що підстави для звільнення голови НБУ чітко визначені Законом "Про Національний банк України", і звільнення "за рішенням суду" чинним законодавством не передбачено.

Також, в НБУ нагадали, що подібні спроби обмежити Рожкову в повноваженнях були у 2018 році за позовами депутатів Ігоря Луценка та Олександра Дубініна, однак тоді суди підтримали позицію Нацбанку.

"Сподіваємося, що українські суди не стануть інструментом тиску і впливу політиканів на роботу центрального банку", - наголошується в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Як повідомляв УНІАН, депутат Верховної Ради Юрій Савчук попросив Окружний адміністративний суд Києва заборонити Катерині Рожкової виконувати повноваження першого заступника голови НБУ, звинувачуючи її в незаконному сприяння третім особам у сфері валютного регулювання та нагляду.