Фото з відкритих джерел

Після зустрічі Президента України та Посла КНР найбільша китайська держкорпорація СNBM звернулася до Зеленського за захистом від українських рейдерів  

Один із найбільших іноземних інвесторів в Україні просить захисту у президента Володимира Зеленського, написавши йому офіційне звернення.

У тексті звернення йдеться про дочірнє підприємство Китайської національної групи корпорацій будівельних матеріалів (далі СNBM) - ТОВ «Восход-Солар», що володіє сонячною електростанцією в Миколаївській області, і є однією з десяти станцій загальною потужністю в 267 МВт , які належать китайської корпорації. CNBM - одна з найбільших державних корпорацій в КНР і одна з найбільших корпорацій у світі, що займає 243 місце у списку Forbes Fortune 500. Корпорація також є одним з найбільших інвесторів в сферу відновлюваної енергетики в Україні з 2010 року.

Відео дня

За твердженням представників компанії їх активи потрапили в сферу інтересів скандального українського олігарха Павла Фукса, який раніше згадувався у ЗМІ як учасник придбання та стягнення боргів Київського Метрополітену на суму в 2 млрд грн.

У відкритому зверненні китайський інвестор стверджує, що пан Фукс, користуючись зв'язками в судах і силових структурах (зокрема, в Генеральній Прокуратурі, СБУ та ФГВФО) через непрозорі аукціони ФГВФО, швидкий розгляд справ в судах та створення впливових слідчих груп при Генпрокуратурі, фактично вилучає майно Китайської Національної Корпорації, яка є власником інвестиційного пакету більш ніж в 1 млрд доларів на українському ринку відновлюваної енергетики.

У документі повідомляється, що слідчі і суди уникають контактів з представниками Китайської Корпорації, затягують розгляд справи, або навпаки несподівано виносять потрібні Павлу Фуксу миттєві рішення, проводячи в нарадчій кімнаті лише 2 хвилини, що, як стверджують представники Компанії, говорить про надзвичайно високий рівень корумпованості в українській «феміді».

Китайська сторона обґрунтовано засумнівалася в результативності судової реформи під керівництвом Порошенко-Грановського, які на думку інвестора мають давні і міцні стосунки з Павлом Фуксом, що є кінцевим бенефіціаром ТОВ «ФК Веста» через яку він і намагається роздобути активи китайської держкомпанії.

«Таким чином, судова і правоохоронна системи продовжують обслуговувати інтереси певних осіб, які були наближені до колишнього керівництва держави, а всі спроби компанії вирішити ситуацію в правовому полі залишаються безрезультатними», - зазначено в зверненні компанії.

Великий закордонний інвестор очікує, що Президент Зеленський дасть свою оцінку подіям, що відбуваються.

Як повідомлялось, 11 травня новообраний президент Володимир Зеленський зустрівся з послом Китайської народної республіки в Україні Ду Веєм. Як написав у своєму Twitter Президент України: «Говорили про розвиток співпраці та традиційно дружніх відносин між нашими країнами. Для України також важливий досвід Китаю та інвестиції».