Рахункова палата оцінила недобір у загальний фонд бюджету 50 мільярдів / фото УНІАН

Україні не загрожує дефолт за зобов'язаннями та секвестр державного бюджету, заявили в Міністерстві фінансів.

Читайте такожУкраїна отримала кошти від євробондів на 1 мільярд євро

Як повідомляється на сайті Мінфіну, за 5 місяців поточного року податкові та митні надходження виявилися нижчими за планові з ряду причин, включаючи вищий курс гривні, ніж очікувалося, а також скорочення виробництва тютюну, звільнення з січня 2019 року від ПДВ імпорту сонячних батарей, обсяги імпорту нижчі за прогнози.

Відео дня

У Мінфіні підкреслили, що ці чинники тимчасові, оскільки обсяги імпорту газу вищі за торішні, що покращує показники виконання надходжень від ПДВ.

Крім того, виробництво тютюнових виробів зростає після падіння, що позитивно впливає на динаміку надходжень від акцизу.

Також подальше поліпшення фінансових результатів підприємств сприятиме зростанню надходжень з податку на прибуток.

Крім того, вищі за планові надходження від податку на доходи фізосіб внаслідок зростання середньої заробітної плати і поліпшення фінансового становища компаній.

Національний банк перерахував до бюджету 64,9 млрд грн прибутку, що вище за попередній прогнозний показник на 17,3 млрд грн.

У Мінфіні зазначили, що не очікують повторення ситуації з відшкодуванням ПДВ, яка сталася в січні цього року.

При цьому, з боку запозичень після випуску єврооблігацій на 1 млрд євро і зростання обсягу вкладень нерезидентів у ОВДП, завдяки запуску Clearstream виконання плану вирівнялося.

«Грудень минулого року показав, що уряд здатний проводити видаткову політику без негативного впливу на валютний ринок та інфляції. На початку 2019 року постійний аналіз ліквідності дав змогу оперативно реагувати на виклики, пов'язані зі стабільністю єдиного казначейського рахунку та поточною ліквідністю, в тому числі замістити невиконання надходжень від приватизації та частково зовнішні запозичення внутрішніми запозиченнями», - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що повноцінне впровадження середньострокового бюджетного планування дасть змогу завершити процес впровадження ефективного управління ліквідністю держави, оскільки збільшиться горизонт планування, підвищиться рівень прогнозованості та передбачуваності державної політики.

Як повідомляв УНІАН, Рахункова палата України оцінила недобір до загального фонду держбюджету за січень-травень поточного року в 50,2 млрд грн у результаті недоотримання доходів, державних запозичень та коштів від приватизації держмайна.

При цьому держбюджет за 5 місяців був зведений з профіцитом 8,6 млрд грн проти 9,2 млрд грн дефіциту за аналогічний період минулого року.

Національний банк у травні перерахував до держбюджету 17,3 млрд грн з прибутку за 2018 рік, тобто, з урахуванням перерахованих у квітні 47,6 млрд грн, розрахувався з бюджетом повною мірою за два місяці. У минулому році перерахування прибутку НБУ до держбюджету проводилося за графіком протягом чотирьох місяців.