В Україні запустили онлайн-сервіс ProZvit / фото УНІАН

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України презентувало портал онлайн-аналітики ProZvit, на якому буде розміщуватися статистика фінансової діяльності вітчизняних державних підприємствах.

Читайте такожНазвано найбільш стійкі держпідприємства України

Як зазначив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, тепер кожен бажаючий без особливих перешкод зможе ознайомитися з інформацією, що раніше було практично нереально навіть для працівників міністерства.

Відео дня

«Раніше вся звітність державних підприємств була паперовою, лежала в архівах, вона була некомунікабельною, давала різні можливості для похибок оцінок ефективності, проблематики, оцінки системи ризиків. Головне – вона була непублічною», - сказав він.

За його словами, минулого року в Україні було зареєстровано 3633 держпідприємств, з яких працює 2337, а фінзвітність подали 1474 з них.

Перший заступник міністра Максим Нефьодов додав, що відкритість державних фінансів є прекрасним запобіжником для корупційних дій на держпідприємствах, а також підвищує ефективність управління ними.

«Коли ми після Майдану починали реформу сектора державних підприємств, реально не було відомо, скільки є державних підприємств, абсолютно не було зрозуміло, хто там чим займається. Ми починали з того, що в ручному режимі збирали інформацію і публікували звіти», - сказав він, додавши, що запуск порталу дозволить аргументовано приймати рішення щодо того чи іншого держпідприємства, розраховувати ризики й так далі.

Як зазначив директор Департаменту з управління державною власністю міністерства Роман Кропивницький, запуск порталу є одним з етапів реформи державних підприємств.

«Оскільки зробити відразу Big Data було неможливо з точки зору ресурсу і часу, ми почали з фундаменту на базі фінансової звітності, тобто, довели до ладу все те, що стосувалося приймання фінансових звітів в єдину систему даних», - додав він.

За словами Кропивницького, портал тільки збирає фінансову звітність держпідприємств, а також має вбудовані модулі, що дозволяють аналізувати їх діяльність. В майбутньому планується розширити функціональні можливості ProZvit, щоб органи управління могли проводити аналітику в розрізі секторів економіки.

Як повідомляв УНІАН, міністр Кубів, виступаючи в парламенті в кінці травня, анонсував запуск даного порталу.

ТОП-100 державних підприємств за підсумками 2016 року отримали 26,4 мільярда гривень чистого прибутку, за підсумками 2017 року цей показник становив 44,4 млрд грн, а в першому півріччі 2018 року - 21,5 млрд грн.