Ілюстрація REUTERS

Заради того, щоб спільна програма Європейського космічного агентства та Роскосмосу з дослідження Марса ExoMars йшла так, як заплановано, місяць тому Британія частково пом'якшила санкції проти країни-окупанта РФ.

Читайте такожМВФ підрахував збитки Росії від санкцій та падіння цін на нафту

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на документ на сайті уряду Великобританії.

Відео дня

"Британська влада внесла поправку до закону про експортний контроль: завдяки їй тепер можна поставити в Росію паливо для "деяких космічних апаратів". Ці поставки будуть суворо проконтрольовані, уточнюється в документі", - йдеться в повідомленні.

Там не вказано, на який період розраховане виключення з санкцій, який обсяг палива можна поставити, та деякі інші моменти. Мабуть, це регулюється стороннім документом.

"Санкції проти РФ, які прийняті в Британії, забороняють поставляти туди гідразин, несиметричний диметилгідразин і метилгідразин для потреб ракетно-космічної галузі. Порушникові загрожує кримінальне переслідування", - підкреслює видання.

Саме до цієї статті були внесені правки, що дозволяють ввозити в РФ "певні речовини для використання у визначених пускових установках, для запуску або заправки певних супутників або для проведення певних тестів і польотів за місії ExoMars 2020".