Ілюстрація REUTERS

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії Кабінету міністрів під час встановлення прожиткового мінімуму на 2019 рік і зобов'язав Кабмін переглянути цей показник.

Читайте такожВід прожиткового мінімуму хочуть "відв'зв'язати" понад 150 соцвиплат

Про це повідомляє прес-служба суду за результатами розгляду позову правозахисника Станіслава Батрина проти Кабміну.

Відео дня

"Суд визнав протиправними дії Кабінету міністрів України щодо встановлення прожиткового мінімуму на 2019 без проведення науково-громадської експертизи сформованих набору продуктів харчування, продовольчих продуктів і послуг", - йдеться в повідомленні.

У своєму рішенні Окружний адміністративний суд міста Києва зобов'язав Кабмін встановити прожитковий мінімум відповідно до Законів "Про прожитковий мінімум» та «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

Також суд визнав протиправними дії Кабміну щодо розробки та схвалення законопроекту про держбюджет на 2019 рік з порушенням порядку встановлення прожиткового мінімуму.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що протягом трьох-п'яти років дохід кожного українця дорівнюватиме реальному прожитковому мінімуму.

Прем'єр зазначив, що прожитковий мінімум необхідно підвищити хоча б у два рази. Водночас, за словами Гончарука, для встановлення прожиткового мінімуму на рівні 4 тис. грн українська економіка має зрости хоча б на третину.

Довідка УНІАН. З липня цього року прожитковий мінімум в Україні становить 1936 грн, з 1 грудня 2019 року - 2027 грн.