Економіст розповів про ситуацію із курсом валют / фото УНІАН

Курс долара в Україні в 2020 році при позитивному сценарії може зміцнитися на позначці 25-27 грн/$, а при негативному – обвалитися до 31-33 грн/$.

Які фактори будуть визначати вартість американської валюти, розповів економіст Ігор Гарбарук, передає «Обозреватель».

Читайте такожВалютні гойдалки: експерти розповіли, яким буде курс долара в 2020-му році

Відео дня

За його словами, ситуація з курсом сьогоді "не має нічого спільного з економічними процесами".

"Українська валюта побила всі світові рекорди і стала першою валютою в світі зі зміцнення. Ці фактори відносяться не до економічної площини, а до управлінської... Міністерство фінансів за сприяння Нацбанку зайнялося продажем облігацій внутрішньої державної позики. Напродавали їх стільки, що привели до країни спекулятивний капітал, якому дали можливість розвернутися і працювати під дуже вигідні відсотки", – пояснив Гарбарук.

За словами економіста, в результаті таких дій уряду була створена фінансова піраміда, "і виходи з цієї фінансової піраміди можуть бути абсолютно різними".

"Якщо в Україну в найближчому майбутньому зайдуть гроші Міжнародного валютного фонду на рівні 5,5 млрд доларів, як було від уряду заявлено, це буде досить м'який сценарій виходу з цієї ситуації. Якщо не зайдуть, то всі ці оптимістичні сценарії, де 24,7 -27 грн/$, можуть бути абсолютно необ'єктивними, тому що тоді долар може коштувати 31-33 грн/$", – зазначив він.

"Я дуже сподіваюся, що до весни ніяких потрясінь не буде. А що буде восени – побачимо", – уклав Гарбарук.