Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України передав до Верховної Ради законопроект, який передбачає надання компенсації громадянам України у разі затримок різних соціальних та інших грошових виплат.

Читайте також"Зарплатне рабство" скасували: українцям дозволили самостійно вибирати банк для отримання виплат

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Відео дня

За словами міністра Юлії Соколовської, законопроект спрямований на боротьбу з боргами по виплатах громадянам та своєчасне отримання таких виплат.

"Міністр соціальної політики пояснила, що основні зміни, запропоновані урядом на розгляд народних депутатів - це встановлення чіткого переліку виплат, за затримку яких передбачається компенсація. При цьому механізм виплат не змінюється і враховує інфляцію за період їх затримки", - сказано в повідомленні з посиланням на слова Соколовської.

Зокрема, законопроект вносить зміни до закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" і встановлює чіткий перелік грошових доходів громадян, за порушення термінів виплати яких передбачена компенсація.

Серед них: пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством), соціальні виплати, стипендії, заробітна плата (грошове забезпечення), сума індексації грошових доходів громадян.

Як повідомляв УНІАН, минулого року в Україні виникла проблема з боргами із зарплат вчителям та лікарям.

Міністерство соціальної політики України цього року планує перейти на нову модель надання соціальних сервісів в регіонах і почне фінансувати безпосередньо послуги, а не установи.

Крім того, Міністерство соціальної політики змінило механізм фінансування соціальних виплат, що дозволить видавати гроші населенню набагато швидше, протягом 1-3 днів.

Зокрема, Мінсоцполітики перетворило частина виплат шляхом субвенцій в бюджетні програми.