Ілюстрація REUTERS

Українська економіка не відчує негативного впливу ситуації в Китаї, де в результаті спалаху нового коронавірусу захворіли тисячі людей.

Читайте такожКоронапсихоз крокує по світу: чи є загроза для української економіки

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов на брифінгу.

Відео дня

За словами міністра, зазвичай першим прямий ефект відчуває галузь туризму, але в Україні на туризм припадає лише 2% ВВП за середнього показника в інших країнах на рівні 5-10% ВВП.

«Тому, у нас ефект буде низьким. Перевізники та туроператори, які працюють на зовнішніх ринках і працюють з Китаєм, можливо, зазнають певних втрат, пов'язаних з евакуацією. Але ми оцінюємо вплив мінімально», - підкреслив Милованов.

Також міністр не очікує негативного впливу на товарообіг між Україною і Китаєм, який є одним із найбільших торгових партнерів нашої країни.

«Ми поки що не прогнозуємо негативного впливу на товарообіг. Насправді, ми, користуючись можливістю, зняли кілька торгових бар'єрів для експорту з Китаю, але це не пов'язано з коронавірусом. Тому, ми взагалі підвищуємо товарообіг з Китаєм. Це добре для економіки», - додав Милованов.

Довідка УНІАН. У результаті спалаху раніше невідомого штаму коронавірусу тисячі громадян Китаю захворіли, а кількість померлих вже перевищила 100 осіб. Випадки захворювання зафіксовані також в 15 інших країнах світу.

Світові ринки відреагували на ситуацію в Китаї падінням цін на нафту і метали, зниженням фондових індексів і зростанням прибутковості євробондів країн, що розвиваються.