Ілюстрація REUTERS

Національний банк України очікує покращення ситуації з доставкою валютної готівки до України найближчим часом.

Читайте такожЕкономіка України готова до майбутньої кризи - НБУ

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході брифінгу.

Відео дня

За його словами, брак пов'язана з тим, що банки завозили готівкову валюту літаками з-за кордону, але на даний час авіасполучення з іншими країнами обмежена.

"Ми активно працюємо з українськими та іноземними комерційними банками, а також з центральними банками Європи та США, щоб відновити цей канал. Сьогодні вже були перші рейси, які доставили іноземну валюту. Ми очікуємо інші рейси найближчими днями. Ми очікуємо, що готівка буде доставлятися регулярніше", - сказав Чурій.

При цьому в НБУ закликали по можливості обмежити контакти з готівкою, використовуючи безготівкові операції, у тому числі для придбання валюти.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк вранці 17 березня констатував брак готівкової валюти в касах банків, тоді як на коррахунках фінустанов зосереджено 8 мільярдів доларів безготівкової валюти.

Вчора, 16 березня, НБУ продав на міжбанківському валютному ринку 238 мільйонів доларів США. На минулому тижні регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 мільйона доларів.

За оцінками НБУ, підвищений попит на валюту обумовлений погіршенням настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу.