Нацбанк погоджував чотирьох членів наглядової ради "Ощадбанку" / фото УНІАН

Національний банк України (НБУ) погодив кандидатури чотирьох членів наглядової ради державного "Ощадбанку" за результатами тестувань та співбесід, проведених кваліфікаційною комісією за участю правління НБУ.

Читайте такожМінфін пропонує не змінювати керівництво держбанків під час карантину

У прес-службі регулятора повідомили, що, зокрема, були узгоджені наступні кандидати: Тарас Кириченко, Юлія Пашко, Янне Харьюнпаа, Хуан Енріке Перес Калот.

Відео дня

Водночас 23 березня Національний банк відмовив Ігорю Мітюкову у погодженні на посаду заступника голови наглядової ради "Ощадбанку".

У НБУ пояснили це рішення невідповідністю Мітюкова вимогам незалежності, встановлених частиною 13 статті 7 закону України "Про банки та банківську діяльність", зокрема, обійманням посади члена наглядової ради "Національного депозитарію України", в якому "Ощадбанк" володіє істотною участю.

"У разі відмови Національним банком у погодженні на посаду члена наглядової ради, інша особа на цю посаду має бути обрана протягом трьох місяців після отримання повідомлення НБУ", - сказано в повідомленні.

Однак регулятор зазначив, що, згідно з інформацією Міністерства фінансів, очікується внесення змін до вищезазначеного закону, згідно з яким, особам, які обіймають або протягом останніх п'яти років обіймали посаду незалежного члена спостережної ради компанії, в якій держбанк має істотну участь, буде дозволено обіймати посаду незалежного члена спостережної ради цього держбанку.

"У разі внесення таких змін в закон й за відповідної ініціативи Кабінету міністрів України Національний банк готовий повторно розглянути питання про погодження пана Мітюкова на посаду члена наглядової ради "Ощадбанку", - наголошується в повідомленні.

У прес-службі додали, що регулятор звернувся до Кабінету міністрів з проханням завершити формування наглядових рад "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", оскільки на сьогодні наглядова рада "Укрексімбанку" сформована з восьми членів з дев'яти необхідних.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв рішення припинити повноваження члена наглядової ради "Укрексімбанку" Стівена Фішера.

Кабінет міністрів України на початку жовтня припинив повноваження призначених наприкінці травня п'яти членів наглядової ради "Ощадбанку" і одного – "Укрексімбанку", оскільки ці призначення не отримали погодження Національного банку України.

Згідно зі спільною заявою МВФ, ЄБРР і Світового банку, міжнародні партнери України висловились на підтримку дій НБУ, підкреслюючи необхідність жорстких стандартів незалежності та відсутності конфлікту інтересів у наглядових радах держбанків.

Оновлена наглядова рада державного "Ощадбанку" розпочав свою роботу на початку грудня минулого року та обрав головою Байбу Апін.