Обсяг податкових надходжень зростає, попри уповільнення економіки / фото bank.gov.ua

Надходження податків і зборів до загального фонду державного бюджету України в січні-березні 2020 року становлять 110,8 мільярда гривень, що на 14,9%, або на 14,3 мільярда гривень, більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Читайте такожДержбюджет України за квартал недоотримав майже 28 мільярдів доходів

Про це повідомили в прес-службі Державної податкової служби України.

Відео дня

Зокрема, за вказаний період збільшилися надходження основних бюджетоутворюючих податків, серед яких ПДВ з показником зростання на 63,8% у порівнянні з січнем-березнем 2019 року, акцизний податок - на 19%, податок і збір на доходи фізосіб - на 16,8%, податок на прибуток - на 15,8%.

Зменшення надходжень до держбюджету в січні-березні поточного року спостерігається тільки з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, де зафіксовано зниження на 5,5 мільярда гривень, або на 48,8%, що пов'язано з дворазовим зменшенням ціни на природний газ і, як наслідок, зменшенням обсягів його видобутку.

Також повідомляється, що за вказаний період на 58,1% скоротилися надходження від акцизного податку на електроенергію з причини того, що з бази оподаткування були виведені операції з реалізації електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

"Без обліку платежів, які фактично не залежать від ефективності адміністрування з боку Державної податкової служби, а є відображенням зміни законодавства та макроекономічних факторів (акциз на електроенергію і рента за видобуток корисних копалин) індикатив Міністерства фінансів на I квартал виконано в повному обсязі - 100,2%, або плюс 0,2 мільярда гривень", - підкреслюється в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що показники дохідної частини держбюджету на 2020 рік були визначені виходячи з макропоказників, які передбачали зростання економіки, зокрема, реального ВВП на 3,7%, проте внаслідок світової кризи та інших несприятливих факторів макропрогноз був переглянутий у бік падіння ВВП України на 3,9%.

"Цифри свідчать, що обсяг податкових надходжень зростає, попри уповільнення економіки. Ми виводимо з тіні ті сфери та підприємства, які раніше платили не повністю, ухилялися від сплати. Чим забезпечуємо рівні правила гри й чесну конкуренцію для тих підприємців, які чесно платять податки. У цьому і полягає функція податкової", - цитує прес-служба голову податкової служби Сергія Верланова.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держказначейства, державний бюджет України за січень-березень 2020 року отримав 210,695 мільярда гривень доходів, що на 27,592 мільярда гривень, або на 11,6%, нижче планового показника.

Надходження податків і зборів до загального фонду державного бюджету України у 2019 році становили 457,3 мільярда гривень, що на 17,1%, або на 66,7 мільярда гривень більше надходжень у 2018 році.