Нацбанк розповів про зниження цін / фото УНІАН

За тиждень, з 10 по 16 квітня, ціни на продукти харчування в Україні знизилися через спад ажіотажу, адаптацію до нових умов карантину і зміцнення гривні. Про це йдеться в щотижневому звіті Національного банку України.

Читайте такожЦіни на продукти зростають: що і на скільки подорожчало

Відзначається, що знизилися ціни на більшість овочів і деякі фрукти, у тому числі лимони. Також подешевшали крупи, зокрема гречка.

Відео дня

"Подешевшали гречка, рис і борошно, що може показувати спад ажіотажного попиту. Ціни на лимони також знизилися, що відбиває зміцнення гривні й ослаблення попиту на тлі істотного зростання цін у попередні тижні. Другий тиждень поспіль тривало зниження ціни на овочі борщового набору", - йдеться у звіті НБУ.

Водночас відзначається подорожчання окремих фруктів, зокрема яблук, під впливом зменшення пропозиції з боку українських постачальників на тлі карантинних обмежень.

Попит на товари особистої гігієни залишається високим, але ціни на окремі товари знизилися через зміцнення гривні.

Як повідомляв УНІАН, з 9 квітня українські мережі супермаркетів почали знижувати націнку на продукти першої необхідності.

Раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, з початку березня ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, пшоно - на 24%, цукор - на 16%. Після цього АМКУ відкрив розслідування щодо антиконкурентних дій українських торгових мереж.