Фото УНИАН

Можливе підвищення Росією імпортних мит на деякі українські товари не стане несподіванкою для українських експортерів і змусить їх переорієнтуватися на інші ринки збуту, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожЕксперт розповів, як українським виробникам шукати вихід на ринок Росії

Як прокоментував керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен, підвищення імпортних мит на українські товари - це заздалегідь підготовлена міра влади РФ як крок у відповідь на політичні зміни в Україні і на санкції Заходу. «Цей захід також слід розглядати як цілеспрямовану політику РФ щодо розширення торгового протекціонізму з метою захисту внутрішніх виробників. Конкурентоспроможність економіки РФ низька і не відновлюється», - сказав експерт. За його прогнозами, зовнішня торгівля України відчуває негативний вплив політики торгового протекціонізму Росії ще з 2012 року, і після введення нових санкцій товарообіг знизиться ще.

Відео дня

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочий вважає, що підвищення імпортних мит на деякі українські товари стане очікуваною реакцією Росії на санкції ЄС і США. «Якщо аналізувати наслідки введення Росією мита на деякі українські товари, то таке підвищення мит буде своєрідним індикатором для українських експортерів на вміння вчасно переорієнтуватися на інші ринки збуту, насамперед європейські», - сказала вона. На думку експерта, традиційно підвищення мит значно позначиться на торгівлі продукцією харчової промисловості, а також у невеликій мірі - неорганічної хімії.

Як повідомляв УНІАН, Росія розглядає можливість введення захисних заходів в торгових відносинах з Україною на підставі Віденської конвенції про право міжнародних договорів, про що повідомляється в ряді російських ЗМІ.

Нагадаємо, що Україна підписала економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС 27 червня, і зона вільної торгівлі з ЄС передбачає обнулення імпортних мит. Влада РФ неодноразово заявляли, що у разі входження України в зону вільної торгівлі з ЄС Росії доведеться захищати свій внутрішній ринок від безмитного потоку через Україну європейських товарів.