Китай веде подвійну гру щодо війни в Україні / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Китай продовжує постачати Росії товари, в тому числі компоненти до зброї, а Росія у великих обсягах експортує в КНР енергоносії. Показники торгівлі між двома країнами побили рекорди у грудні 2022-му - лютому 2023-му, йдеться у матеріалі "Економічної правди".

Зокрема, з літа 2022 року щомісячний імпорт нафти, нафтопродуктів і газу збільшився більш ніж удвічі - до 7-8 мільярдів доларів - за останні чотири роки. Завдяки цьому в рейтингу експортерів нафти Росії навіть вдалося потіснити з першого місяця Саудівську Аравію, писав раніше Bloomberg. 

Останній "рейтинг поставок" від Bloomberg не включає обсяги газу, транспортованого суходолом, про який Китай перестав повідомляти на початку 2022 року, вказує "ЕП".

Відео дня

Своєю чергою, Китай продовжив постачати Росії мікросхеми, чіпи та електроніку. Журналісти цитують дані Bruegel станом на 26 квітня, у яких йшлося про зростання на 0,5 мільярда доларів щомісячних поставок до РФ напівпровідників (у порівнянні з середніми показниками за останні чотири роки).  

Проте рекорд таких поставок був встановлений якраз напередодні повномасштабного вторгнення, коли Путін, вочевидь, готувався до війни і робив запаси на майбутнє. 

Було зафіксовано зростання імпорту РФ з Китаю електромашин і їхніх частин (включно з напівпровідниками), офісних та автоматичних машин для обробки даних, приладів та апаратів (включаючи лазери), телеком- і транспортного обладнання (крім дорожніх).

Економічна правда

Війна в Україні - позиція Китаю

Напередодні Сі Цзінпінь уперше зателефонував Володимиру Зеленському з початку повномасштабного вторгнення РФ. У розмові Сі, зокрема, заявив, що відправить в Україну свою делегацію, яку, до речі, очолить колишній посол в РФ Лі Хуей, щоб підштовхувати Київ до "мирного врегулювання".

Та західна преса констатує ведення Китаєм "подвійної гри", оскільки КНР, уже встановлено розвідками, допомогає окупантам з амуніцією, а російському ВПК - експортом товарів подвійного призначення. Також ходили чутки, що Путін намагається вмовити Пекін поставити російським військовим ударні дрони.

Китай не засудив російську агресію, а на міжнародній арені усіляко підтримує загарбницьку позицію російських дипломатів.

Вас також можуть зацікавити новини: