У МЗС Франції відреагували на слова посла Китаю щодо Криму / ua.depositphotos.com

Міністерство закордонних справ Франції нарешті відреагувало на скандальні слова китайського посла Лу Шайє, який представляє МЗС КНР у Парижі. 

Нагадаємо, що напередодні чиновник викликав дипломатичний скандал, заявивши, що Крим може територіально не належати України. У МЗС Франції заявили, що з "жахом сприйняли" відповідну заяву, пише Le Figaro

Там закликали Китай пояснити, чи відображають подібні слова загальну позицію країни або ж це власна думка Лу Шайє. Париж сподівається, що Китай все ж має інші погляди.

Відео дня

Також видання нагадало, що території України у межах 1991 року разом з Кримом офіційно визнали всі країни ООН, включно с Китаєм. 

Видання вказує, що наразі поведінку лідера КНР Сі Цзіньпіна важко трактувати однозначно. За понад рік повномасштабної війни він досі не провів перемовини з президентом України Володимиром Зеленським, попри відповідні заклики.

Проте лідер КНР вже встиг відвідати з візитом Москву, таким чином підтвердивши свої наміри продовжувати партнерство з диктатором Володимиром Путіним, пише Le Figaro. 

Заява посла Китаю в Франції викликала дипломатичний скандал

Нагадаємо, що 22 квітня посол КНР у Франції Лу Шайє поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік, заявивши, що території таких країн не мають відповідного статусу у міжнародному праві. Він окремо зазначив, що питання про те, чи належить Крим України, залежить від сприйняття ситуації.

На таку заяву одразу відреагував посол України у Франції Вадим Омельченко. За його словами, Лу Шайє, схоже, має підозрілі проблеми з географією. Адже його слова суперечать офіційній дипломатичний позиції КНР. 

Також такій заяві обурилися колишні країни СРСР, зокрема, Естонія. 

Вас також можуть зацікавити новини: