Фото: ua.depositphotos.com

Вперше за багато років в Україні розгорнуто повномасштабну кампанію по боротьбі з масштабним ухиленням від сплати податків. Блокуються так звані схеми "скруток" ПДВ, які щомісяця наносили бюджету країни мільярдні збитки. Але, міцна і добре організована українська корупційна система чинить опір.

Про це пише у Facebook аналітик, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Борються зі змінами не тільки і не стільки "скрутчики", а й ті, хто їх покриває в податковій. Водночас у парламенті розгорнулася боротьба з корупцією в ДПС", — вважає експерт.

Відео дня

Також, на думку Дмитра Марунича, на припинення роботи схем і конверторів спрямована ініціатива голови Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

На думку експерта, в українській податковій вперше створено прецедент реальної боротьби з корупцією.

"Це перший крок до системи і світогляду, існуючим, наприклад, в США: несплата податків - це тяжкий кримінальний злочин. І те, що процес боротьби зі скрутками зараз пішов, підтверджує те, про що я та інші експерти заявляли раніше: законів у нас вистачає, але вони не виконуються", — впевнений Дмитро Марунич.

Також аналітик звертає увагу на необхідність не тільки ліквідації самих схем, а й покарання тих посадових осіб, які "дають гарантії недоторканності" всім, хто в цих схемах замішаний.