Ініціатором виступив Мінфін / Фото УНІАН

Кабінет Міністрів України доручив Міністерству юстиції посилити стягнення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Трансляція засідання велася на каналі уряду в YouTube.

Читайте такожКабмін знову змінів механізм спецзобов'язань на оптовому ринку електричної енергії

Відео дня

Ініціатором виступив міністр фінансів Сергій Марченко.

Кабмін також доручив главам держобладміністрацій і Київської ОДА створити робочі групи з погашення заборгованості по ЄСВ.

Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Держпраці доручено перевірити дотримання законодавства у сфері трудових відносин і сплати ЄСВ.

Що таке ЄСВ

Як повідомляє Wikipedia ЄСВ - це єдиний соціальний внесок, обов'язковий платіж в систему загальнообов'язкового державного соціального страхування. Стягується в Україні з метою забезпечення страхових виплат за поточними видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Введений з 1 січня 2011 року, замінив собою чотири окремі відрахування: до Пенсійного фонду; до фондів страхування на випадок безробіття; з тимчасової втрати працездатності; від нещасних випадків на виробництві.

Єдиний соціальний внесок не входить в систему оподаткування.

Хронологія подій

  • За даними Держказначейства, надходження ЄСВ в січні-жовтні 2018 року склали 183,78 млрд грн. За даними Державної фіскальної служби України, за підсумками 2018 року надходження ЄСВ збільшилися в порівнянні з 2017 роком на 26,1%, або на 47,2 млрд грн, до 228 млрд грн.
  • Надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) в січні-жовтні 2019 року склали 222,26 млрд грн.
  • 15 січня 2020 року Кабінет міністрів прийняв рішення про стягнення ЄСВ з підприємств, що використовують працю засуджених.
  • 4 лютого 2020 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, який скасовує сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) для самозайнятих осіб.