Андрій Оленчик / фото УНІАН

У Фонді гарантування вкладів заявили про брудну піар-кампанію проти установи з боку власників одного з банків, який наразі виводиться з ринку за міскодинг. 

Про це розповів заступник директора Фонду Андрій Оленчик у колонці для Економічної правди. Назву банку не називають, але від початку повномасштабної війни з цієї підстави з ринку вивели лише два банки. 

В рамках такої кампанії один з так званих "розслідувальних" проектів випустив ролик, побудований на голослівних звинуваченнях та "художній інтерпретації" фактів. Докладний факт-чек цього "викриття" є на сайті Фонду гарантування вкладів. 

Відео дня

"Є обґрунтовані підстави вважати, що за чорною піар-кампанією стоять власники одного з банків, що виводяться з ринку за міскодинг - маніпуляції з приховування реального походження платежів, пов’язаних з гральним бізнесом. – говорить Андрій Оленчик. – Кошти, на які вони дуже розраховували для себе особисто, дістались кредиторам банку та державі, – зокрема, вже під управлінням Фонду з цього банку було перераховано Державній податковій службі понад півмільярда гривень, які банк заборгував державі, ще працюючи на ринку і маючи мільярдні прибутки. Цілком очевидне і десь зрозуміле їхнє розчарування, але цей крок з нашого боку: законний, справедливий та в інтересах держави, яка в умовах війни вкрай потребує коштів.Тож власникам збанкрутілих банків доведеться відкласти придбання елітної нерухомості та яхт до кращих часів".

Такі атаки у Фонді вважають тиском на його посадових осіб, однак запевняють, що ці спроби будуть безрезультатними. 

За даними Фонду гарантування вкладів, вкладникам шести банків, виведення яких розпочато уже під час повномасштабної війни після внесення змін до законодавства (після 13 квітня 2022 р), Фонд гарантування відшкодовує вклади у розмірі 100%, включно з відсотками. Стовідсоткові гарантії діятимуть для банків, виведення яких почнеться під час воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення. Загалом за час існування ФГВФО з ринку було виведено понад 100 банків, чиїм вкладникам Фонд гарантування повністю виплатив гарантовані суми на понад 104,5 млрд грн, та повернув майже 70 млрд грн решті кредиторів, зокрема, бізнесу та фізособам.

Нагадаємо, на початку грудня на виконання рішення Фонду гарантування вкладів Державній Податковій Службі України було перераховано 550 млн грн з рахунків АТ "Айбокс Банк".