Компанія Жеваго не сплатила 292 мільйони гривень за придбаний на аукціоні СЕТАМ актив

"Фінансова компанія "Фінтакт", яка брала участь в аукціоні з продажу будівлі готелю Військово-Микільського монастиря (Київ, вул. Івана Мазепи, 11), організованому ДП СЕТАМ, не сплатила до 30 листопада належні 292 млн грн. 

Костянтин Жеваго, який володів збанкрутілим банком "Фінанси та кредит" і ще низкою підприємств, через суди блокує цей аукціон, тому гроші не можуть отримати кредитори його підприємств та СЕТАМ, яке займається продажем арештованого майна.

У 2018 р. банкрутом було визнано ПрАТ "Росава", яке належало К. Жеваго. Ліквідатор підприємства з'ясував, що незадовго до того "Росава" видала безвідсоткових кредитів майже на 349 млн грн компанії "ЗВ Ріелті". 

Відео дня

Через суд ліквідатор домігся, аби через СЕТАМ було виставлено на продаж майно "ЗВ Ріелті" – будівлю готелю Військово-Микільського монастиря. 

Аукціон виграла компанія "Перфом Стандарт", яка запропонувала 307,4 млн грн. Гроші переможець мав заплатити до 19 травня цього року, а також виплатити винагороду СЕТАМ у розмірі 3,3 млн грн. Друге місце зайняла "Фінансова компанія "Фінтакт", вона запропонувала 292 млн грн.

Як писав Finbalance, і "Перфом Стандарт", і "ФК "Фінтакт" – пов'язані з К. Жеваго компанії. Власником першої є Інна Прилепко, яка працювала на керівній посаді у "АвтоКрАЗ", що належало К. Жеваго. А бенефіціарами "ФК "Фінтакт" значились Дмитро Березовенко, Олег Артеменко та Микола Похилько, які працювали у банку "Фінанси та кредит" та в інших компаніях, що теж належали олігарху.

"ЗВ Ріелті", майно якої відібрали за борги перед "Росавою", ЗМІ також пов'язують з олігархом.

Аби не платити за будівлю К. Жеваго домігся порушення кримінальної справи, на підставі якої Голосіївський райсуд у травні наклав арешти на актив. Дуже скоро справа була закрита, але арешти з майна вдалось зняти лише у серпні. 

Після цього торги було відновлено і "Перфом Стандарту" було продовжено термін оплати до 7 вересня цього року. 

Але 1 вересня тепер вже Святошинське управління поліції порушушило нову кримінальну справу, а слідом за цим Святошинський районний суд за клопотанням Святошинської окружної прокуратури знову наклав арешт на будівлю.

Крім того, слідчий суддя Голосіївського районного суду Києва Юрій Мазур 14 вересня виніс нову ухвалу про арешт проданої на аукціоні будівлі. 

Розблокувати аукціон вдалось лише у листопаді, і оскільки "Перфом Стандарт" грошей так і не заплатив, СЕТАМ прийняв рішення оголосити переможцем компанію "Фінтакт".

Проте Святошинський райсуд 18 листопада знову наклав арешт на цю будівлю готелю та заборонив проводити розрахунки за неї. Тому гроші покупцем за історичний об’єкт 30 листопада залишилися несплаченими.