Курс долара в Україні зміниться: скільки коштуватиме валюта / фото REUTERS

Протягом останніх років у проекті держбюджету України Кабмін закладає песимістичні оцінки вартості долара. Це роблять для того, щоб передбачити високий прибуток від імпортних мит. Проте реальний курс може бути нижчим за прогнозовані 45-50 грн/$.

Як пояснив OBOZREVATEL керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій, ситуація може змінюватися щодня. Майже все в прогнозах залежить від того, як розвиватиметься ситуація на фронті.

"Якщо ми виходимо з припущення, що до кінця наступного року є можливість закінчити активну фазу війни, офіційний курс не зміниться. Інші курси прив'язані до офіційного... Але мені здається, що цілком реалістичним виглядає курс менший за 40 грн/$", – каже Паращій.

Відео дня

Також, як наголошує експерт, важливо розуміти, чи надходитимуть гроші на відновлення України, чи буде підтримка світу.

"Якщо Росія платитиме великі репарації, гривня зміцнюватиметься. Але про це рано говорити, і це не про наступний рік, але це про очікування. А позитивні очікування також впливатимуть на ситуацію", – пояснює Паращій.

Разом з тим, після закінчення війни ситуація на валютному ринку почне стабілізуватися, водночас зміцниться курс гривні та послаблять обмеження на ринку. Тому всі прогнози будуть залежати від обстановки на фронті, наголосив експерт.

Курс валют в Україні

24 лютого, у перший день повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, Національний банк зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/дол. До цього моменту у Україні був плаваючий курс валют.

21 липня НБУ послабив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

У проекті державного бюджету на наступний рік Кабінет міністрів передбачив середній курс гривні 42,2 грн/дол., а наприкінці 2023 року урядовці прогнозують його на рівні 50 грн/дол.

Станом на 1 листопада у банківських обмінниках Києва курс гривні до долара ослаб на 30 копійок – до 40,20 грн/дол. Щодо євро курс гривні ослаб на 10 копійок – до 39,50 грн/євро.

Проте, на думку експертів, сьогодні ідеальний час для купівлі готівкового долара в Україні. Тому українцям варто купувати валюту, яка обов'язково принесе прибуток.

Вас також можуть зацікавити новини: