Неповна сплата податку на оренду позбавляє місцеві бюджети мінімум 2 мільярдів гривень / УНІАН

Несплата податку на нерухоме житлове та нежитлове майно через відсутність повної бази об'єктів оподаткування в Державному реєстрі прав на нерухоме майно щорічно завдає збитків місцевим бюджетам на 2 мільярди гривень.

Читайте такожВ Україні під час карантину закрилася майже третина підприємств (інфографіка)

Як сказано в повідомленні прес-служби Міністерства фінансів України, за оцінками експертів, до 40% нерухомого майна відсутня.

Відео дня

"З метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів податку на нерухоме майно органи місцевого самоврядування мають забезпечити повноцінну роботу з інформаційного наповнення Державного реєстру прав на нерухоме майно та перенесення архівної інформації про права власності на нерухоме майно з паперових носіїв до електронної бази. Це дозволить податковим органам отримати відповідну інформацію для нарахування відповідних зобов'язань", - сказано в повідомленні.

У Мінфіні додали, що проведення на належному рівні зазначеної роботи дозволить, за песимістичним прогнозом, додатково залучити до місцевих бюджетів у 2021 році близько 2 мільярдів гривень навіть за діючих ставок податку.

Також наголошується, що за підсумками 2019 роки від сплати податку на нерухоме майно місцеві бюджети отримали 4,9 мільярда гривень, а у 2018 році – 3,7 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Зараз ставка податку на нерухомість встановлюється згідно з рішенням місцевої влади у розмірі, який не перевищує загальнодержавне обмеження – не більше 1,5% від мінімальної зарплати за 1 квадратний метр. У 2020 році максимальна ставка податку становитиме 70,84 гривні за квадратний метр (мінімальна заробітна плата - 4723 гривні).