Фото umcc.com.ua

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко наголошує, що проведення прозорої приватизації в Україні підтримують не лише президент Володимир Зеленський, Кабінет міністрів  та Верховна Рада, але й партнери з Європейського Союзу.

Про це повідомляє прес-служба ФДМУ.

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом з Дмитром Сенниченком відвідали Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, який входить до "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії", приватизація якої запланована на 31 серпня і дасть старт "Великій приватизації".

Відео дня

ОГКХ є найбільшим підприємством Європи та входить до ТОП-10 у світі з видобутку титанових та цирконових руд. На двох філіях ОГХК - Вільногірському гірничо-металургійному комбінаті (Дніпропетровська обл.) та Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті (Житомирська обл.) - здійснюється збагачувальне виробництво концентратів титанових руд. Компанія виробляє рутиловий, ільменітовий, цирконовий, ставролітовий, дистен-силіманітовий концентрати.

Дмитро Сенниченко високо оцінив підтримку реформ в Україні з боку Європейського Союзу, зокрема програми приватизації, яка "виконує одразу три основні завдання – викорінення корупції, залучення інвестицій в модернізацію галузей економіки та надходження до бюджету".

 "В ході підготовки до приватизації нам вдалося зробити АТ "ОГХК" привабливим об'єктом для інвесторів з усього світу – завдяки розкриттю інформації про сировинні запаси, ліквідації корупційних схем та позбавленню олігархічних груп впливу на підприємство, його прибутки зрослі втричі зі 100 до 350 млн грн. Це призвело до зростання стартової ціни на 60 млн євро – до 140 млн євро", – заявив Дмитро Сенниченко.

Він підкреслив, що в усьому світі видобуток титану – це функція приватних інвесторів, натомість функцією держави є регуляторна діяльність, встановлення правил та ліцензування діяльності надрокористувачів.

"Приватизація АТ "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії" покладає також інвестиційні зобов’язання на майбутнього власника – вкласти не менше 400 млн грн в модернізацію основних фондів компанії. Це сприятиме створенню нових робочих місць та розвитку видобувної сфери", – наголосив голова ФДМУ.

В свою чергу Денис Шмигаль заявив, що стратегічне партнерство з ЄС у сфері розвитку переробної промисловості допоможе Україні посилити партнерські зв’язки із Північноатлантичним альянсом:

"Україна має значний потенціал для того, щоб стати одним із лідерів світу у сфері видобутку критичної сировини та надійним постачальником її для партнерів по НАТО. Нарощування видобутку металів майбутнього дасть змогу розвивати в Україні нові галузі переробної промисловості, залучати інвестиції та створювати нові робочі місця. Переконаний, започаткування стратегічного партнерства з ЄС в цьому напрямку допоможе реалізувати це завдання", – наголосив прем’єр-міністр.

При цьому віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович наголосив, що стратегічне партнерство між Україною та ЄС у сфері сировинних матеріалів перейшло у вирішальну стадію.

"В Україні зберігається 20 із 30 найважливіших видів сировини, необхідних для декарбонізації економіки. Крім того, більш тісна інтеграція наших ланцюжків постачання сировини за сприяння географічного оточення – це спосіб мінімізувати несприятливі наслідки непередбачуваних зривів, продемонстрованих поточною глобальною пандемією", – заявив він.