Уряд опублікував програму відновлення економіки / фото УНІАН

Кабмін оприлюднив комплексну програму з відновлення вітчизняної економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19.

Читайте такожНімецькі експерти оцінили глибину падіння економіки України

Основні положення програми розділені на такі частини:

Відео дня

- короткострокові ініціативи у відповідь на COVID-19 (забезпечення безпечного функціонування економіки, захист українських товарів, робіт, послуг від імпортних альтернатив);

- заходи секторального напрямку стимулювання економіки (підтримка промисловості, агросектору, енергетики, транспорту, інфраструктури, сфери послуг, інформаційно-комунікаційних технологій);

- підтримка економіки за функціональними напрямками (підтримка малого і середнього бізнесу, міжнародної торгівлі, інвестицій, інновацій, створення робочих місць і розвиток ринку праці, розумне регулювання економічної діяльності).

Кабінет міністрів прогнозує, що у 2020 році валовий внутрішній продукт України може скоротитися на 4-8% у порівнянні з 2019 роком.

«За прогнозами МВФ, очікується падіння світової економіки на 3%. Своєю чергою, Україна традиційно є вразливішою до економічних шоків: ВВП може впасти на 4-8% у порівнянні з 2019 роком», - йдеться в програмі.

У документі вказується, що прогнозоване падіння економіки України є наслідком глобальних шоків: несприятлива ситуація на важливих сировинних ринках, закриття товарних ринків для українських експортерів, зміна глобальних виробничих ланцюжків.

«У результаті, за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту (-10%), імпорту (-14,5%), розширенням дефіциту бюджету (8% ВВП) та зростанням рівня безробіття (до 9,5%)», - сказано в програмі.

Як повідомляв УНІАН, 28 травня Кабінет міністрів України опублікував на урядовому порталі свою програму з відновлення вітчизняної економіки, яку затвердив на засіданні в середу, 27 травня, з умовою доопрацювання протягом трьох днів.