Ілюстрація REUTERS

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав стратегічним завданням міністерства позбавлення від прямого фінансування Міжнародним валютним фондом, повідомила прес-служба Мінфіну.

Читайте такожДірка в бюджеті та соцвиплати: голова Мінфіну розповів, на що піде кредит МВФ

За словами Марченка, для цього Мінфін розробив проект Стратегії дій відомства до 2023 року, представлений для публічного обговорення.

Відео дня

"У документі з робочою назвою "Самодостатність" (Graduate from IMF) загалом йдеться про п'яти напрямках. Серед них - ефективні бюджетні витрати; податкове стимулювання економіки; зважена фінансова та боргова політика; якісні кадри та диджиталізація; детінізація", - йдеться в повідомленні.

Міністр висловив упевненість, що до 2022 року Україна завершить чинну програму з МВФ, і до 2023 року буде обраний новий формат співпраці.

"Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду та технічної допомоги. Це амбітне, але реальна мета. Вона вимагає покрокового плану дій, з чіткими завданнями та жорсткими дедлайнами", - цитує прес-служба Мінфіну слова Марченко.

Міністр назвав необхідні для цього дії. Зокрема, це зниження співвідношення боргу до ВВП до 55%, реформування державного банківського сектора із зменшенням у два рази обсягів непрацюючих кредитів, а також підвищення розміру гарантованої суми відшкодування вкладів фізичних осіб до 800 тисяч гривень.

Крім того, невідкладними кроками Марченко назвав створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції, введення нульової декларації", виведення з тіні грального бізнесу, а також перезапуск з 2021 року Державної податкової служби та Держмитслужби в статусі єдиних юридичних осіб з оновленням кадрового складу на 50-60%.

"Готуємо електронну акцизну марку для алкоголю і тютюнових виробів. Вже розпочато пілотний проект з автоматичного оформлення експорту, і до кінця поточного року ми плануємо, що до 500 митних декларацій на день будуть оформлятися автоматично. Надалі поступово буде розширюватися перелік митних процедур, які будуть максимально здійснюватися без участі людини", - цитує міністра його прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. 12 червня Україна отримала перший транш за новою програмою, який становить 2,1 мільярда доларів.