Гривня трохи впаде в ціні / фото УНІАН Володимир Гонтар

У 4 кварталі 2020 року курс гривні не повинен буде перевищити рівень 30 грн/долар.

Про це заявили учасники круглого столу "які ризики для гривні несуть осінь-зима 20/21", який провів онлайн "Фінансовий клуб".

Читайте такожВ Україні вдалося стабілізувати долар: курс в обмінниках

Відео дня

Два сценарії

"Якщо все буде добре, то курс може бути 27 грн/долар. Якщо все піде за негативним сценарієм, то я не думаю, що курс буде значно вище 29 грн/долар", - заявила начальник управління казначейства Банку Форвард Наталія Шишацька.

Якщо не буде траншу МВФ

"Наш базовий сценарій передбачає, що у нас не буде наступного траншу МВФ до кінця цього року. І ми очікуємо, що курс буде в діапазоні 29-30 грн/долар. Це не так вже й багато стосовно поточного рівня курсу", - підкреслив глава департаменту макроекономічних досліджень ICU Сергій Ніколайчук.

"Ми очікуємо погіршення умов торгівлі, зокрема розгорнеться ситуація з цінами на ринку металургійної продукції та руди. Крім того, ситуація з урожаєм зернових цього року трохи гірша, ніж торік. Зараз ми очікуємо урожай 70-72 млн т, а Мінекономіки прогнозує 68 млн т, що менше торішніх 75 млн т. через це зменшиться виручка аграріїв", - пояснив він.

Видатки бюджету

За його словами, на валютний курс гривні вплинуть і витрати держбюджету.

"Ми очікуємо в IV кварталі вельми істотні бюджетні витрати. Враховуючи відсутність значних валютних надходжень, це буде тиснути на обмінний курс", - сказав Ніколайчук

"Ми очікуємо в IV кварталі вельми істотні бюджетні витрати. Враховуючи відсутність значних валютних надходжень, це буде тиснути на обмінний курс як через канал імпорту, так і канал купівлі валюти населенням і менших обсягів продажів. Плюс невизначеність, пов'язана з місцевими виборами, невизначеність щодо подальшої долі програми МВФ. Це буде створювати негативний фон", - сказав Ніколайчук.

Попередній прогноз

15 Вересня 2020 року експерти інвестгрупи ICU прогнозували помірне ослаблення гривні до 29-30 гривень/долар до кінця поточного року.