Супермаркети повинні бути зручними для людей з інвалідністю / фото УНИАН

Всі нові й реконструйовані супермаркети та решти магазинів продовольчих і непродовольчих товарів в Україні мають бути зручними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Читайте такожГотелі в Україні зобов'яжуть обладнати номери для осіб з інвалідністю

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook,

Відео дня

За його словами, відповідні зміни містяться в ДБН "Інклюзивність будівель і споруд", які набули чинності в Україні з 1 квітня цього року.

"Сьогодні багато супермаркетів та решта різних магазинів, на жаль, все ще залишаються недоступними для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення - не у всіх є безбар'єрний доступ до будівлі, полиці з продуктами або іншими товарами високі, проїзди вузькі, цінники погано читаються. Так не повинно бути і не буде! Тому що в новій ДБН щодо інклюзивності тепер введено чіткі вимоги із влаштування безбар'єрного простору в цих громадських закладах", - написав він.

"Цих вимог мають обов'язково дотримуватися при проектуванні нових або реконструкції діючих супермаркетів та інших магазинів, і вони діють вже з 1 квітня", - додав Парцхаладзе.

Він зазначив, що, згідно з ДБН, будівлі супермаркетів та решти магазинів повинні обов'язково мати безперешкодний доступ як зовні, так і всередині.

«Полиці в торговельних залах і каси мають бути облаштовані у зручний спосіб для всіх, зокрема, для людей з інвалідністю, які пересуваються на візках. Те саме стосується і проходів/проїздів. Їхня мінімальна ширина має становити не менше 0,9 - 1 м», - зазначив він.

Також Парцхаладзе відзначив, що інформація про розташування торгових залів та секцій, асортименту товарів і цінників має контрастно виділятися і мати доступну візуальну форму для людей з порушеннями зору.

«А для людей з порушеннями слуху важлива інформація має дублюватися текстами», - додав він.

фото facebook/lev.partskhaladz1

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.