Тепер доступні туалети в громадських закладах будуть на кожному поверсі / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) змінило державні будівельні норми (ДБН) і зобов'язало проектувальників передбачати доступні туалетні кімнати на кожному поверсі у всіх нових і реконструйованих громадських закладах з розрахунковою чисельністю відвідувачів більше 50-ти.

Читайте такожУ 10% українських шкіл туалети досі на вулиці: Мінрегіон взявся розв'язати проблему

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні зміни містяться в новій будівельній нормі "Інклюзивність будівель і споруд", яка набрала чинності з 1 квітня цього року.

Відео дня

"У новій ДБН по інклюзивності ми ввели обов'язкову норму: у всіх громадських закладах більш ніж на 50 відвідувачів, які будуються або реконструюються, туалети повинні знаходитись на кожному поверсі, і вони повинні бути розраховані на широке коло користувачів, у тому числі, для людей з інвалідністю. Норма діє з 1 квітня цього року. Чому виникло це питання? Тому що усі без винятку відвідувачі мають бути забезпечені необхідними зручностями. А зараз у багатьох громадських закладах влаштовується мало необхідних санітарних вузлів, іноді зовсім не облаштовуються туалети для маломобільних категорій населення", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що згідно ДБН, в будь-яких громадських будівлях, за розрахункової чисельності від 50 відвідувачів або при розрахунковій тривалості перебування відвідувача в будинку понад 60 хвилин, слід передбачати туалети на кожному поверсі.

"У складі санітарно-гігієнічних приміщень мають бути обов'язково передбачені обладнані для маломобільних груп населення універсальні або кабіни доступні в туалетах. При проектуванні великих громадських об'єктів - аеропортів, вокзалів, стадіонів, торгово-розважальних центрів - туалети мають розташовуватися на кожному поверсі та через кожні 50 метрів", - написав він.

За словами Парцхаладзе, універсальні кабіни повинні бути обладнані унітазом, умивальником, змивним душем і бильцями та мати ширину не менше 1,65 метра і глибину не менше 1,8 метра.

"Раковина умивальника має кріпитися так, щоб знизу був простір 0,68-0,7 метра, а верхня площина раковини була на висоті від підлоги - 0,8-0,85 метра. Двері шириною 0,9 метра повинні відкриватися назовні, а на внутрішній стороні дверного полотна повинна розміщуватися горизонтальна ручка на висоті 0,8 метра", - написав він.

Також Парцхаладзе повідомив, що відповідні санітарні приміщення мають позначатися спеціальною піктограмою Міжнародного символу доступності, в тому числі, і тактильної.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові для виконання нормативні документи, що використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.