Ілюстрація REUTERS

Всі нові й реконструйовані супермаркети та інші магазини продовольчих і непродовольчих товарів в Україні з торговою площею 2500 кв. м й більше і універсальним асортиментом товарів з 1 серпня зобов'язані проектувати громадські вбиральні для відвідувачів.

Читайте такожВ Україні змінилися вимоги до супермаркетів та магазинів - повинні бути зручними для людей з інвалідністю

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, відповідна норма міститься в змінах державної будівельної норми (ДБН) "Підприємства торгівлі", які вже опубліковані та набувають чинності з 1 серпня цього року.

Відео дня

За його словами, розрахунок проектування - 1 санітарний прилад на 600 кв. м торговельної площі, але не менш ніж 4-х санітарні прилади на об'єкт.

"Сьогодні проектувальники зобов'язані передбачати громадські вбиральні для відвідувачів тільки в непродовольчих торгових центрах. Це ТЦ і ТРЦ, універмаги, великі магазини одягу, взуття, дитячих товарів, наприклад, іграшок. Новими змінами в ДБН ми вводимо обов'язкове проектування громадських вбиралень й й великих продуктових магазинах, зокрема, гіпермаркетах і супермаркетах площею понад 2500 кв. м. Це важливо робити, і це комфорт людей", - написав він.

Парцхаладзе відзначив, що туалетні кімнати мають бути роздільними для чоловіків і жінок, і обов'язково повинні мати універсальну кабіну для людей з інвалідністю.

«ДБН" Підприємства торгівлі "поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель і окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків), за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм і магазинів тимчасового функціонування», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, Мінрегіон зобов'язав всі нові й реконструйовані супермаркети та інші магазини робити зручними для людей з інвалідністю. Згідно з ДБН будівлі супермаркетів та інших магазинів повинні обов'язково мати безперешкодний доступ для людей такої категорії, як зовні, так і всередині.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.