Ілюстрація REUTERS

Прийняття законопроекту №1210, який значно підвищує рентні ставки для металургів, дозволить Росії забрати українські ринки збуту.

Про це OBOZREVATEL заявив народний депутат, колишній генеральний директор Авдіївського коксохіму Муса Магомедов. За його словами, з РФ доводиться конкурувати в першу чергу ціною. І подорожчання продукції навіть на один долар призводить до того, що українські ринки збуту дістануться державі-агресору.

Парламентарії пропонують у кілька разів підвищити рентні платежі. Як результат, українські металурги будуть змушені підвищувати ціни та втрачати експорт. Це призведе до зниження обсягів та скорочення робочих місць

Відео дня

"Наші найлютіші конкуренти в цьому напрямку - Росія. Щойно ми втратимо хоч один долар, вони зайдуть. У 2016-му я програв в ціні один долар росіянам і не зміг поставляти кокс на велике підприємство. І був змушений скоротити виробництво з 8 до 5 тисяч на добу. Ми маємо розуміти, що ми все ще воюємо, що у нас є конкурент і розуміти, на чий млин ми можемо налити води", - пояснив Магомедов.

Законопроект 1210 також розкритикували представники бізнес-асоціацій: Спілка українських підприємців, Американська торгова палата, Європейська бізнес-асоціація. У документі пропонують прив'язати розмір ренти до ціни вже кінцевої продукції. Це фактично створить додатковий податок на оборот і поставить українських виробників у ситуацію, коли їх конкуренти в найближчих країнах платять у кілька разів менше податків і можуть поставляти продукцію за нижчою ціною.