На думку керівника ОГХК, до ФДМУ товариство переходить із суттєвими надбаннями / 24tv.ua

Фонд державного майна України (ФДМУ) затвердив передачу 100% акцій товариства «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) від Мінекономрозвитку під власне управління для подальшої приватизації.  

Це стало наступним кроком у напрямку запланованого урядом продажу компанії на відкритому аукціоні. На час приватизації майно та всі акції ОГХК мають знаходитись під управлянням ФДМУ та на рахунках відомства. Так коментує подію виконуючий обов'язки голови правління Об’єднаної гірничо-хімічної компанії Олександр Гладушко.

«Процес пішов досить динамічно. Прямуємо назустріч інвестору, що дуже нас тішить», – коментує керівник. Наступний крок, якого очікують в компанії – передача депозитарієм акцій ОГХК Фонду держмайна України.

Відео дня

На думку керівника Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, до ФДМУ товариство переходить із суттєвими надбаннями. За останні 2-3 роки, які ОГХК перебувала під керівництвом Мінекономрозвитку, вона відчутно модернізувала виробничі фонди обох філій – «Вільногірський ГМК» та «Іршанський ГЗК» та отримала новий поштовх до розвитку. Капітальні інвестиції за останні чотири роки склали понад 1,2 мільярда гривень, інвестиції в обладнання та спецтехніку – майже 400 мільйонів гривень. Вартість активів компанії з часу заснування до 2018 року збільшилася в більше ніж в 4 рази – з 800 мільйонів до 3,4 мільярда гривень.

«Такого оновлення філії не відчували за свою багаторічну історію. Сподіваємося, що інвестор продовжить почату нами справу та виведе компанію на новий рівень розвитку», – говорить Олександр Гладушко.

Нагадаємо, що перші кроки у напрямку продажу ОГХК на відкритому аукціоні Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов зробив 9 жовтня, підписавши наказ про передачу компанії під управління ФДМУ. Вже 10 жовтня керівництво ОГХК обговорило кроки з підготовки компанії до приватизації та строки її реалізації з призначеним радником – ТОВ «БДО Корпоративні фінанси». Саме ця компанія запропонує умови конкурсу та визначить стартову вартість ОГХК. Тож, рішення про передачу акцій підприємства під управління Фонду держмайна – логічний та послідовний крок у напрямку приватизації, вважає менеджмент компанії.

У 2018 році чистий прибуток Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, згідно з результатами фінансового аудиту, склав 114,887 мільйона гривень, чистий дохід від реалізації продукції – 3,214 мільярда гривень, вартість активів – 3,374 мільярда гривень.

За п’ять років присутності на титанових ринках світу ОГХК заробила майже 13 мільярдів гривень доходу від реалізації продукції, а також сплатила державі та місцевим бюджетам понад 5 мільярдів гривень податків, зборів та обов’язкових платежів.