Правила оренди/продажу житла можуть поміняти / фото УНІАН

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект "Про ріелторську діяльність", який дозволяє купувати або орендувати нерухомість виключно через ріелторів з єдиної бази, є порушенням Конституції і базових прав українців.

Таку думку висловив президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожВ Україні різко подешевшала оренда квартир: у столиці здають двокімнатну за 6 тисяч

Відео дня

"Ми, як фахівці з нерухомості, ніколи не підтримували таку ініціативу, щоб ріелтор був обов'язковою ланкою в операціях з нерухомості - оренда чи купівля-продаж. Це вільний ринок, і клієнт обирає, чи буде він працювати з ріелтором, чи зможе самостійно провести операцію. Це демократично і сучасно, і жодна країна світу не потребує звернення до ріелтора, щоб продати своє майно або придбати, здати в оренду", - заявив експерт.

За його словами, "така ініціатива дуже дивує, щоб обов'язково була в Україні участь ріелтора в таких угодах".

"Він антиконституційний, порушує і обмежує права громадян на розпорядження своєю власністю, своєю нерухомістю. Вчора був День Конституції, ми повинні поважати Конституцію як вищий законодавчий акт, а замість цього депутати реалізують таку антиконституційну ініціативу", - зазначив Піта.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про ріелторську діяльність", яким хочуть детінізувати галузь і зобов'язати ріелторів мати ліцензію, а також ввести паспортизацію об'єктів та їх реєстр.