Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада готується прийняти закон, згідно з яким на час військового та надзвичайного стану будуть скасовані максимальні роздрібні ціни (МРЦ) на тютюнові вироби. Як повідомляє "РБК-Україна", це може призвести до подорожчання сигарет і істотного зниження надходжень до бюджету, що в умовах війни явно виглядає катастрофічно.

За даними видання, мова йде про проект закону № 7233 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо запровадження єдиного внеску та обліку спирту етилового денатурованого та продукції хімічного і технічного призначення". 

1 квітня депутати прийняли цей проект за основу. Парламенту пропонується доповнити статтю 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального". 

Відео дня

Згідно з цим доповненням, пропонується на час воєнного стану скасувати відповідальність роздрібних торговців сигаретами за продаж тютюнових виробів за цінами вище максимальних (такі ціни встановлюють виробники та імпортери).

Першою на такі зміни відреагувала Асоціація "Укртютюн", яка вважає, що"такі зміни мають на меті отримання нечесними підприємцями додаткових доходів під час війни, оскільки вони дозволять безконтрольно підвищувати ціни на тютюнові вироби і при цьому ухилятися від сплати роздрібного акцизного податку і мінімізувати сплату ПДВ, від чого втрачатиме і держава, і покупці".

Експерти вважають, що якщо такі зміни будуть прийняті, то недобросовісні виробники та імпортери можуть встановити МРЦ у розмірі 1 гривні, щоб платити ПДВ саме з цієї суми. У такому випадку в перерахунку на одну пачку сигарет вартістю 60 гривень втрати державного бюджету від ПДВ складуть 9,83 грн з кожної пачки сигарет.

Львівська тютюнова фабрика та United Tobacco, які відомі як одні з учасників нелегального тютюнового ринку, сумарно займають 10,5% ринку України. За даними "РБК-Україна", у разі, якщо вони скористаються скасуванням МРЦ, бюджет може втратити 1,3 – 1,5 мільярдів гривень тільки від несплати ними ПДВ. 

Видання припускає, що реальним автором таких змін до законодавства є заступник керівника комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Андрій Холодов.

"Холодов вже кілька разів був помічений в лобізмі навколо тютюнової теми. Також журналісти не раз повідомляли, що він є бенефіціаром великої роздрібної мережі, яка торгує сигаретами", - повідомляють журналісти.