Зеленський озвучив стратегічні пріоритети України / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ключовим завданням у сфері торгівлі на найближчі два роки є укладення угоди з ЄС про «промисловий безвіз».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час виступу на пленарній сесії "Стратегічні пріоритети зовнішньої політики України" в рамках відеоконференції керівників закордонних дипломатичних установ України. Трансляція заходу велася на сторінці офісу президента в Facebook.

Читайте такожРада ухвалила держбюджет-2021

Відео дня

"Стратегічний курс України визначено і закріплено в Конституції - набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в НАТО. У нас був надзвичайно, я вважаю, успішний рік у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції", - переконаний Зеленський.

Він зазначив, що у відносинах з ЄС Україна потребувала нових цілей, які сприятимуть наближенню до ключової стратегічної мети - отримання нею чіткої перспективи членства в ЄС. На переконання президента, успішним ґрунтом для цього став 22-й саміт Україна-ЄС.

"За результатами саміту нам вдалося визначити нові амбітні цілі у наших відносинах, над якими ми будемо спільно працювати з нинішнім складом інститутів ЄС", - сказав глава держави.

За його словами, йдеться насамперед про оновлення Угоди про асоціацію та проведення у 2021 році спільної оцінки досягнень її цілей, яке має стати рушійною силою процесу оновлення документа.

"Наша мета - використовувати процес оновлення Угоди максимальної інтеграції України у внутрішній ринок ЄС", - підкреслив президент.

Він зазначив, що ключовим завданням у сфері торгівлі на найближчі два роки є укладення угоди з ЄС про "промисловий безвіз", у сфері секторальної інтеграції - залучення України до реалізації європейського зеленого курсу, а також - укладення Угоди про спільний авіаційний простір, підписання якого планується здійснити на початку наступного року.

Також, за словами президента, держава має на меті й надалі докладати зусиль у напрямку інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та максимального наближення України до Єдиного цифрового ринку Євросоюзу.

"Всі ці завдання - не тільки для нашого представника при ЄС. Це завдання для кожного посла в державах-членах ЄС і в країнах-кандидатах", - зазначив Зеленський.

Держбюджет-2021: що відомо

  • Кабмін на засіданні 26 листопада затвердив проект державного бюджету на 2021 рік. Документ передбачає дефіцит у розмірі 5,5% валового внутрішнього продукту, доходи в розмірі 1 трлн 92 млрд грн і витрати в розмірі 1 трлн 328 млрд грн.
  • При цьому Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення переговорів з Міжнародним валютним фондом за основними параметрами проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.
  • 15 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект про державний бюджет України на 2021 рік.
  • 15 грудня 2020 року парламент підтримав постанову "Про кошторис Верховної Ради на 2021 рік».
  • Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков дав оцінку прийнятому бюджету-2021.