На фото: виробництво активних фармацевтичних інгредієнтів компанії «Фармак» у м. Шостка

Пандемія внесла свої корективи – тотальна глобалізація та взаємозалежність ланцюгів поставок перетворилися на загрозу, а не на абсолютну економічну перевагу. Тож з серпня цього року указом президента була введена у дію стратегія економічної безпеки. Вона має на меті поновлення та створення виробництва повного циклу важливої для забезпечення життєдіяльності людини продукції в умовах поширення пандемій, санкційних політик та інших ізоляційних процесів у світі. Це стосується і виготовлення критично важливих лікарських засобів.

В Україні більшість підприємств багато років залишаються залежними від імпорту сировини. Проте є приклади компаній, що на сьогодні вже мають досвід виробництва лікарських засобів у повному циклі. З 2015 року компанія "Фармак" запустила в експлуатацію виробництво з виготовлення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) в Шостці та інвестувала у цей проєкт $40 млн. Наразі "Фармак" виготовляє 20 власних субстанцій (діюча речовина для ліків) і планує запустити ще понад 20 найближчими роками.

Відео дня
На фото: виробництво «Фармак» у Шостці оснащене мікробіологічною та фізико-хімічною лабораторіями

"Компанія "Фармак" експортує ліки більш як у 40 країн світу. У найближчих цілях — вихід окремих продуктів на ринок США. Американські норми є значно жорсткіші за українські чи європейські. Саме тому, проєктуючи наші виробничі майданчики, ми відразу орієнтуємося на впровадження найвищих світових стандартів, — коментує Василь Кушнірук, керівник підприємства з виготовлення АФІ у м. Шостка.

На фото: приміщення підготовки сировини для виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів для ліків у «Фармак»

Однією з важливих ланок прогресивного виробництва є цифровізація процесів. "Фармак" свій бізнес уже давно активно переводить у цифру. Це стосується і виробничих цехів. У Шостці завдяки програмному забезпеченню керівникові цеху не потрібно фізично бути присутнім на тій чи іншій дільниці, щоб дізнатися, як рухається процес приготування діючої речовини.

На фото: заступник керівника цеху з технології Олексій Зеленський наживо стежить за процесом виробництва діючої речовини

За цим він стежить зі свого комп’ютера в режимі реального часу. За допомогою цифрових рішень він також може переглянути історію приготування АФІ, що відбувалося в нічну зміну чи будь-який інший день.

Сучасний бізнес повинен дбати й про екологію, тож завод у Шостці має спеціальну дільницю з очищення стічних вод. Вода, яка потрапляє до каналізації під час виробництва, попередньо проходить 5 ступенів очищення: вирівнювання pH води, механічна очистка від домішок, фізико-хімічне очищення, біологічна стадія очистки та ультрафільтрація. Останній етап – унікальний для України, він полягає в очищенні повітря дільниці у біоскрубері для нейтралізації будь-яких запахів. Як стверджують у компанії, такий симбіоз технологій зустрічається у найкращих світових виробників.

На фото: система очищення стічних вод – біологічний етап

Компанія подбала також і про повітря: у процесі хімічного виробництва утворюються пари, які проходять багатоступеневий процес очищення перед тим, як потрапити в атмосферу. Для цього використовують систему газових скруберів — це повністю автоматизована система від відомого чеського бренду, який є одним із лідерів в очищенні промислових викидів. Ефективність газоочисної системи підтверджується відповідними аналізами внутрішньої та зовнішніх лабораторій.

На фото: система газових скруберів для очищення повітря, яке потрапляє назовні

Зауважимо, що завод з виготовлення АФІ, окрім зменшення залежності від глобальної ситуації в часи кризи,  дає змогу компанії "Фармак" контролювати собівартість готових ліків та уникати дефіциту важливих медикаментів на ринку України. Сьогодні компанія виготовляє лікарські засоби у 14 терапевтичних напрямах. Серед основних — ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні, протизастудні та інші препарати.