У Києві до кінця цього року не очікується підвищення вартості житла за умови відсутності якихось економічних потрясінь.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив голова Національної ради Рієлторської палати України (РПУ) Олександр Бондаренко на прес-конференції у четвер.

«Ніякого катастрофічного зростання в найближчому майбутньому не буде», - сказав він.

Відео дня

За словами О. Бондаренка, на сьогодні нічого суттєвого на ринку нерухомості не відбувається.

«Ми спокійно, невеликими темпами йдемо на «дно» - до найнижчих цін, які можуть бути на ринку нерухомості... До кінця року ця тенденція не зміниться, якщо не відбудеться якихось катастрофічних подій у державі, які суттєво змінять картину», - додав він.

О.Бондаренко уточнив, що вплинути на ринок нерухомості можуть ігри на валютному ринку, спрямовані на підвищення курсу долара.

Проте, на думку голови Нацради РПУ, якщо долар не перевищить позначку в 8,5 грн, такі курсові коливання суттєво на ринку житла не позначаться.

Водночас, у країні як і раніше відсутні чинники, які здатні пожвавити ринок, - доступна іпотека (під 10-11% річних) і зростання доходів населення.

На думку експерта, враховуючи ці обставини, в найближчі півроку ринок житла буде стабільним, обвалу цін на житло також очікувати не варто.

У свою чергу президент Спілки фахівців з нерухомого майна України (СФНУ) Олександр Рубанов вважає, що за підсумками цього року вартість житла в столиці знизиться в середньому на 10-12%.

Президент СФНУ зазначив, що до кінця року можна очікувати певного пожвавлення на ринку житла, а також збільшення кількості операцій. Цьому сприятимуть введення податку на нерухомість, що планується з 1 січня 2013 року, а також набуття чинності новими правилами реєстрації речових прав на нерухомість, процедурні моменти яких досі залишаються неясними.

Експерти також зазначають, що планована емісія доларів у США не матиме суттєвого впливу на український ринок нерухомості. А коментарі про підвищення вартості житла, пов'язане з цим, вони називають спробою розігріти ринок.

«При стабільному доларі виявляється інтерес до ринку. І навпаки, при девальвації ринок починає стагнувати й інтерес зникає, відповідно, й вартість нерухомості знижується», - додав О. Рубанов.

За даними О.Бондаренка, на первинному ринку столиці на околицях середня вартість житла становить близько 1 тис. дол./кв.м, ближче до центру - 1,5 тис. дол./кв.м. На вторинному ринку житла Києва вартість квартир стартує від 1,5 тис. дол./кв.м.

За оцінками СФНУ, в серпні середня вартість житла на вторинному ринку столиці зросла на 0,52% - до 1804 дол./кв.м.

На кінець серпня середня вартість «гостинки» в Києві становить 52,8 тис. дол., однокімнатної квартири - 70,8 тис. дол., двокімнатної квартири - 97 тис. дол., трикімнатної квартири - 125 тис. дол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко і Колобов не назвали ціну газу і курс долара для бюджету-2013