Ілюстрація REUTERS

Сьогодні відкрилася конференція Huawei Developers Conference 2019, на якій компанія представила свою операційну систему — Harmony OS (китайські ЗМІ називають її Hong Meng). Її особливість — вільне використання всіма охочими, оскільки поширюватися вона буде з відкритою ліцензією.

Читайте такожHuawei наростила продажі на 24% всупереч санкціям США

Особливість Harmony OS — так зване мікроядро. За словами генерального директора Huawei Consumer Business Group Ю Чендуна, в Android налічується 100 мільйонів рядків коду, код ядра ОС — понад 20 мільйонів рядків. Але в реальності використовується не більше 8%. Це відбивається і на гнучкості ОС, і на її чутливості, передає ixbt.com.

Відео дня

Тому в своїй ОС Huawei пішла іншим шляхом: «компактне» мікроядро відповідає за базові можливості, а решта реалізується за рахунок модулів. Це робить Harmony OS зручною для застосування в абсолютно будь-яких пристроях при збереженні високої швидкості та чутливості.

Скажімо, смартфон і автомобільна медіасистеми припускають абсолютно різні сценарії використання, тому немає необхідності робити одну громіздку ОС для всього: досить загального мікроядра і модулів — окремих для кожної сфери застосування. Така організація ОС називається розподіленою архітектурою.

Ілюстрація REUTERS

В Harmony OS буде широко використовуватися віртуалізація, а сумісність з різними додатками і мовами програмування забезпечується за рахунок компілятора Ark. Також Harmony OS сумісна з Linux, Unix і Android, тому у розробників ПЗ для цих систем не повинно бути особливих проблем з написанням ПЗ для ОС Huawei.

Спочатку (цього року) Harmony OS буде використовуватися тільки в смарт-ТВ Huawei і Honor. У 2020 році екосистема апаратних рішень з підтримкою Harmony OS збільшиться і включить в себе ноутбуки, розумні годинники та браслети. Hongmeng OS 3.0 вийде у 2021 році і буде підтримувати розумні колонки та автомобільні медіасистеми. Про смартфони поки не йдеться, але судячи з усього, вони знаходяться на другому етапі.