Ілюстрація REUTERS

На поточний момент було безліч чуток про те, що власна ОС Huawei HongMeng покликана замінити Android, яка зараз використовується в смартфонах китайського виробника — такий собі запасний варіант, якщо не вийде домовитися про зняття санкцій з урядом США.

Читайте такожHuawei просити США викреслити компанію з "чорного списку"

Голова Huawei Річард Ю в одному з інтерв'ю говорив про готовність перейти c Android і Windows на власну ОС вже цієї осені, якщо виникне така необхідність, а засновник Huawei Рен Женфей попереджав, що за такого вкрай небажаного для компанії сценарію Google втратить 700-800 мільйонів користувачів.

Відео дня

Але ось зараз Кетрін Чен (старший віце-президент і член ради директорів Huawei) прямим текстом заявила, що ОС HongMeng призначена не для смартфонів. Про це пише The Verge з посиланням на публікацію китайського інформагентства «Сіньхуа».

Справедливості заради, буквально минулого тижня голова Huawei Лян Хуа заявив, що остаточне рішення щодо використання Hongmeng в смартфонах і заміни нею Android ще не прийнято. Тоді голова Huawei зазначив, що ОС була розроблена як високоефективна платформа з низькими затримками для пристроїв IoT. У свіжому інтерв'ю Кетрін Чен додала, що ОС Hongmeng призначена для промислового застосування.

На початку місяця Рен Женфей, засновник і генеральний директор Huawei, говорив приблизно те ж саме щодо про Hongmeng — вона не призначена для смартфонів. Серед галузей застосування ОС він спочатку назвав Інтернет речей, автономний транспорт, системи промислової автоматизації, а потім у наступному інтерв'ю уточнив, що вона також підійде для комп'ютерів, планшетів, маршрутизаторів, а також ЦОД, передає itc.ua.

Зараз все виглядає так, ніби Hongmeng можна адаптувати для смартфонів, але Huawei цього робити поки не збирається. Водночас незрозуміло, яким чином Huawei планує виходити з ситуації, якщо не зможе вирішити конфлікт з урядом США. Нагадаємо, проблема не в тому, щоб замінити Android. Як ми вже пояснювали, Android – це проект з відкритим вихідним кодом і Google не зможе заборонити Huawei створювати свої прошивки на базі Android і поширювати оновлення. Проблема в недоступності сервісів і додатків Google, без яких більшості користувачів поза Китаєм смартфони Huawei і Honor просто будуть нецікаві.

Нагадаємо, зараз Huawei дозволено вести бізнес з американськими компаніями в рамках тимчасової ліцензії (спливає 19 серпня). Крім того, на недавньому саміті G20 президент США Дональд Трамп обіцяв зняти частину санкцій з китайського виробника і дозволити американським компаніям працювати з Huawei, але поки ніяких дій у цьому напрямку зроблено не було.

Повертаючись до Hongmeng, офіційний дебют цієї ОС очікується на майбутній конференції Huawei Developer Conference 2019, яка пройде з 9 по 11 серпня цього року. Також Huawei зареєструвала ще одну торгову марку Harmony, яка може бути використана для позначення цієї ОС.