Ілюстрація REUTERS

Один із найбільших мобільних операторів України «Київстар» не відстежує абонентів, але готовий допомогти Міністерству цифрової трансформації неперсоніфікованою інформацією, яка може бути корисною під час виявлення потенційних вогнищ поширення COVID-19 і для точнішого розподілу медичних ресурсів.

Читайте такожВідстежити поширення коронавірусу за допомогою мобільних операторів наразі неможливо – lifecell

Про це в коментарі УНІАН повідомила прес-служба компанії.

Відео дня

«Київстар» відзначає, що не відстежує абонентів. Всі аналітичні моделі з використанням великих даних будуються на базі неперсоніфікованих і зашифрованих даних. «Київстар» дотримується законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних. Зараз «Київстар» звернувся в Міністерство цифрової трансформації з пропозицією допомогти інформацією, яка може бути корисна для виявлення потенційних вогнищ поширення вірусу COVID-19 і для більш точного розподілу медичних ресурсів», - сказано в повідомленні.

У компанії наголосили, що пропозиція міністерству включає в себе надання алгоритмів, які дозволяють визначити кількість абонентів, які приїхали з-за кордону, і їх можливі географічні контакти, і неперсоніфіковані дані про споживання мобільного та інтернет-трафіку, які можуть побічно свідчити про певні поведінкові традиції та звички користувачів, у тому числі можуть свідчити про кореляцію між переміщенням населення і випадками зараження.

Інший оператор мобільного зв'язку - компанія «ВФ Україна», що працює під брендом Vodafone, заявила, що не передає дані своїх клієнтів за межі компанії навіть в умовах карантину. Про це в коментарі УНІАН повідомила прес-служба компанії.

«Ми в жодному разі не передаємо дані наших клієнтів за межі компанії, оскільки захист персональних даних наших клієнтів - один із ключових пріоритетів Vodafone. Ми дотримуємося українського законодавства і жорстких міжнародних стандартів групи, які є обов'язковими для всіх країн світу, де працює Vodafone», - сказано в повідомленні.

Водночас, в компанії висловили готовність ділитися знаннями та досвідом в аналітиці даних для розробки моделі, яка дозволить оперативно й ефективно реагувати на загрози під час пандемії коронавірусу.

Як повідомляв УНІАН, 23 березня заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав, що в міністерстві допускають можливість контролю дотримання громадянами умов карантину через моніторинг мобільних мереж.

Станом на ранок 25 березня в Україні зафіксовано 113 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 4 летальних, 1 пацієнт одужав і вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 29 нових випадків, у тому числі перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях.

Довідка УНІАН. Компанія «Київстар» заснована в 1994 році, надає послуги мобільного, фіксованого зв'язку та широкосмугового доступу в інтернет. Акціонером «Київстару» є холдинг з російськими коренями VEON (до 2017 року VimpelCom). Компанія VEON працює на ринках СНД, Європи, Азії, Африки, а її акції перебувають у вільному обігу на біржі NASDAQ (Нью-Йорк) і Euronext (Амстердам).

Компанія «ВФ Україна», що працює під брендом Vodafone, є одним із найбільших вітчизняних мобільних операторів. Компанія надає послуги в стандарті GSM та CDMA-450, обслуговує понад 20 млн абонентів.