Фото УНІАН

Кількість діючих виробників залізничних вагонів в Україні за останні 10 років скоротилася з вісімнадцяти до трьох.

Про це передавати експерт Олексій Кущ. За його словами, головною причиною скорочення кількості українських виробників стало неконтрольоване ввезення старих вагонів з РФ.

"В Україні дозволяється використовувати вагони з вичерпаним нормативним терміном служби. Після ремонту їх експлуатація продовжується по кілька разів. Як наслідок, в Україні з 200 тис. вантажних вагонів 50 тис. – старіші 30 років, ще 53 тис. – експлуатуються вже 26-30 років. Це створює суттєві ризики для безпеки на залізниці", - зазначає експерт.

Відео дня

Розв'язання проблеми, на його погляд, може стати введення жорстких обмежень на експлуатацію вагонів старших нормативного терміну.

"Для піввагону нормативний термін експлуатації становить 22 роки, а для зерновоза – 30 років. Якщо заборонити експлуатацію 18 тисяч ввезених з Росії старих вагонів, це не тільки підвищить безпеку на залізниці, а й посприяє відновленню роботи українських виробників цієї продукції".

Згідно з даними Державної служби статистики України, в січні-лютому 2021 р. випуск вантажних вагонів впав на 75% і склав 184 одиниці. Даних за березень Держстат не представив, пояснивши, що інформація надійшла від занадто малого числа виробників.