Суд почав процедуру банкрутства Миколаївського суднобудівного заводу / фото wikipedia.org

Господарський суд Миколаївської області відкрив провадження у справі про банкрутство державного підприємства "Миколаївський суднобудівний завод", яке входить до складу Державного концерну"Укроборонпром".

Читайте такожУ Миколаєві відремонтували єдиний десантний катер ВМС України (фото)

Як сказано у відповідній ухвалі суду в єдиному державному реєстрі судових рішень, ініціатором відкриття провадження стало саме підприємство.

Відео дня

Крім того, суд з 16 жовтня ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, а також ввів з цього дня процедуру управління майном боржника строком на 170 днів.

Також суд призначив розпорядником майна заводу арбітражного керуючого Леоніда Шалашного.

Причини початку процедури банкрутства

Як сказано в матеріалах, причиною для звернення стало рішення Лондонського арбітражного суду, прийняте ще у 2006 році. Тоді за позовом Sea Emerald S. A. Panama (представляє компанію Laskarіdis Shipping Co. грецького судновласника Анастасіса Ласкарідіса) з "суднобудівного заводу імені 61 комунара" примусово стягнули 17,258 мільйона доларів за зірваний контракт. Ці гроші завод отримав авансом за будівництво судна, але так його і не здав замовнику донині.

У 2009 році Центральний районний суд міста Миколаєва задовольнив позов Sea Emerald S. A. Panama про необхідність стягнути з заводу зазначену суму, що на той момент становило 137,897 мільйона гривень.

Але в підсумку своєю постановою у 2012 році державний виконавець наклав арешт на майно боржника і заборонив його відчужувати.

Як говорять дані бухгалтерського обліку, станом на 30 червня цього року розмір кредиторської заборгованості підприємства становить 829 мільйонів 678 тисяч 251,91 гривні.

Балансова вартість активів заводу на 30 червня 2020 року становить 959 мільйонів 695 тисяч гривень, в тому числі необоротні активи на суму 777 мільйонів 179 тисяч гривень (основні засоби – 762,129 мільйона і незавершені капітальні інвестиції – 15,05 мільйона гривень) та оборотні активи на суму 182,516 мільйона гривень (запаси – 147,622 мільйона гривень, дебіторська заборгованість – 33,622 мільйона гривень, грошові кошти – 251 тисяча гривень, інші оборотні активи – 1,021 мільйона гривень).

"На підставі наявних у боржника даних бухгалтерського обліку керівник останнього прийшов до висновку, що ДП "Миколаївський суднобудівний завод" не в змозі виконати свої грошові зобов'язання, термін виконання яких настав, не інакше, ніж через застосування судових процедур банкрутства, оскільки у боржника є в наявності загроза його неплатоспроможності, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами, що послужило підставою для звернення до господарського суду з даною заявою", - сказано в тексті ухвали.

Довідка УНІАН

  • Миколаївський суднобудівний завод (Суднобудівний завод ім. 61 комунара) - суднобудівне підприємство, розташоване в Миколаєві. Веде свою історію з 1788 року.
  • З 2011 року входить до складу держконцерну " Укроборонпром". Підприємство спеціалізувалося на виробництві суден різного типу, а також військових кораблів.
  • Зараз завод в основному виконує контракти з ремонту суден і десантних катерів для ВМФ України.